Από τις 18 Μαΐου 2020 θα επαναλειτουργήσει, μεταξύ άλλων και ο αρχαιολογικός χώρος Ευρωπού, όπως ανακοίνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς. Οι επισκέπτες του θα χαρούν έναν ευρύ, καλαίσθητο και φιλικό αρχαιολογικό χώρο με εξαίρετο ορίζοντα θέασης προς το όρος Πάϊκο (στα δυτικά), τη λεκάνη του πλατύρροου Αξιού ποταμού και το όρος Μπέλλες (στα βόρεια-βορειοανατολικά). Η περιήγηση στο χώρο ξεκινά από το νεοσύστατο Κέντρο Ενημέρωσης αρχαίας Ευρωπού, όπου η «ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ η ΠΟΛΙΣ», σύμφωνα με επιγραφική μαρτυρία του 2ου αι. π.Χ., συστήνεται ως «Ευρωπός. Πόλη της Ευρώπης – Πόλη του κόσμου», με υπόκρουση παραδοσιακής μακεδονικής και συριακής μουσικής.

Μία εκθεσιακή ενότητα ταξιδεύει τον επισκέπτη ευσύνοπτα στη διαχρονική κατοίκηση της περιοχής από τους προϊστορικούς μέχρι και τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους (5η χιλιετία π.Χ. έως και 6ος/7ος αι. μ.Χ.), στην Ευρωπό του μύθου και των ιστορικών χρόνων. Η δεύτερη εκθεσιακή ενότητα του Κέντρου είναι αφιερωμένη στην προσωπικότητα και την ιστορική διαδρομή του γόνου της Ευρωπού, Σελεύκου Α’, μάλλον του σπουδαιότερου –και κατά τον αρχαίο ιστορικό Αρριανό– εκ των Διαδόχων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που έμελλε να γίνει βασιλέας-ηγέτης της Δυναστείας των Σελευκιδών. Η επίσκεψη στο Κέντρο Ενημέρωσης ολοκληρώνεται με την προβολή του animated ιστορικού ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «Σέλευκος Α’ ο Νικάτωρ. Από την Ευρωπό στην ελληνιστική οικουμένη» (ελληνική αφήγηση και αγγλική αφήγηση).

Η περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο συνεχίζεται με επίσκεψη στο χώρο του ρωμαϊκού και παλαιοχριστιανικού νεκροταφείου της αρχαίας Ευρωπού με μνημειώδη και άλλα κτιστά ταφικά σύνολα.

Ο αρχαιολογικός χώρος Ευρωπού θα λειτουργεί καθημερινά (εκτός Τρίτης), 8.00 – 15.30, με ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας για το κοινό και τους εργαζομένους.

Προκειμένου να προετοιμαστούμε για την επίσκεψή μας στο χώρο, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς ετοίμασε μια μικρή σειρά πέντε επεισοδίων (μέρος 1-5) παραγωγής της, που παρουσιάζουν την ιστορία της πόλης, αλλά και του Σέλευκου Α’ του Νικάτορα. Σήμερα παρουσιάζουμε τα πρώτα 3 επεισόδια (μέρος 1-3).

Συντελεστές

Γενική εποπτεία και συντονισμός: Δρ Γεωργία Στρατούλη (αρχαιολόγος – Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς).

Επεξεργασία κειμένων και στοιχειοθέτηση εικόνων: Δρ Θεόδωρος Παπακώστας (αρχαιολόγος Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς).

Ειδικός επιστημονικός συνεργάτης: Παναγιώτης Π. Ιωσήφ (Καθηγητής Αρχαίας και Μεσαιωνικής Νομισματικής, Πανεπιστήμιο Radboud, Nijmegen, Ολλανδία, και Αναπληρωτής Διευθυντής της Βελγικής Σχολής Αθηνών).

Ψηφιακή επεξεργασία εικόνων: Γιώτης Βράντζας (σκηνοθέτης).