Τους Ρουμάνους εθελοντές του έργου «Ασθενοφόρο για Μνημεία», οι οποίοι βραβεύθηκαν με το ευρωπαϊκό βραβείο Europa Nostra στην κατηγορία «Εκπαίδευση, κατάρτιση και ευαισθητοποίηση», συνεχάρη μεταξύ άλλων, με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, και ο πρίγκιπας Κάρολος της Βρετανίας.

«Είναι ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα και δεν αποτελεί έκπληξη το να μαθαίνετε ότι η αφοσίωσή σας έχει αναγνωριστεί από το “Europa Nostra” και ότι έχετε κερδίσει ένα βραβείο για το εμπνευσμένο έργο που επιτελέσατε για άλλους» αναφέρει στο βιντεοσκοπημένο μήνυμα του, ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου.

Το έργο «Ασθενοφόρο για Μνημεία» ξεκίνησε το 2016 για τη διάσωση εκατοντάδων κτιρίων στη Ρουμανία μέσω ενός μεγάλου δικτύου οργανισμών. Αυτές οι δράσεις πραγματοποιούνται από εμπειρογνώμονες, μαθητές και εκπαιδευμένους τεχνίτες σε εθελοντική βάση με την υποστήριξη των τοπικών κοινοτήτων και Αρχών.

Από το 2016 έχουν πραγματοποιηθεί πολλές παρεμβάσεις σε μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως εκκλησίες, μύλοι, αρχοντικά, σιδηροδρομικοί σταθμοί και ερείπια ιστορικών οχυρωματικών έργων.