Ένα νέο πρόγραμμα με τίτλο «The 7 Most Endangered» (Τα επτά πιο επαπειλούμενα μνημεία) εγκαινίασε η Europa Nostra, το ευρωπαϊκό δίκτυο που είναι αφιερωμένο στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Στόχος του προγράμματος είναι να εντοπιστούν μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι στην Ευρώπη που βρίσκονται σε κίνδυνο και παράλληλα να κινητοποιηθούν δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να διασφαλιστεί ένα βιώσιμο μέλλον για αυτά.

Ο πρώτος κατάλογος θα ανακοινωθεί στη διάρκεια της επετειακής 50ής συνεδρίασης της Europa Nostra που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 16 Ιουνίου 2013. Μια διεθνής Συμβουλευτική Επιτροπή θα προετοιμάσει μια βραχεία λίστα με 14 μνημεία που βρίσκονται σε κίνδυνο και το Συμβούλιο της οργάνωσης θα αποφασίσει για την τελική λίστα που θα περιλαμβάνει επτά από αυτά.

Στη συνέχεια, ειδικοί επιστήμονες θα επισκεφθούν τα μνημεία και σε στενή συνεργασία με τους τοπικούς φορείς θα προτείνουν ρεαλιστικά και βιώσιμα σχέδια δράσης για τη σωτηρία τους.

Υποψηφιότητες για το πρόγραμμα υποβάλλονται στον δικτυακό τόπο της Europa Nostra (http://www.europanostra.org/7-most-endangered/) έως τις 15 Μαρτίου 2013.