Πόσες φορές έχουμε επισκεφθεί ένα μουσείο και έχουμε σταθεί μπροστά από ένα άγαλμα ή ένα αγγείο περισσότερο από άλλα; Πόσες φορές σταθήκαμε και ονειρευτήκαμε μια εναλλακτική ιστορία από αυτή που γράφεται στη λεζάντα; Πόσες φορές αναρωτηθήκαμε γιατί ένας ζωγράφος επέλεξε μία παράσταση; Πόσες ιστορίες μπορούν να δημιουργηθούν μέσα από ένα διασκεδαστικό παιχνίδι;

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας, με αφορμή τον επερχόμενο εορτασμό των τεσσάρων ετών από τα εγκαίνια του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών, στις 7 Ιουνίου 2020, μας καλεί να μοιραστούμε τις ιστορίες που έχουμε σκεφτεί.

«Ας δημιουργήσουμε μικρές ιστορίες, ποιήματα, διηγήματα, παραμύθια, επιστολές ή θεατρικά έργα» μας καλεί, λοιπόν, η ΕΦΑ Βοιωτίας. «Η πρόταση – πρόσκλησή μας απευθύνεται σε όλους και όλες. Σε όσους και όσες θέλετε να δοκιμάσετε την πένα σας. Σε όσους και όσες πιστεύετε ακόμα στη δύναμη του γραπτού λόγου.

»Κάθε αντικείμενο μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα, την αφορμή για τη δημιουργία μίας ιδέας, μίας σκέψης, ενός συναισθήματος. Η ερμηνεία του, η κατανόησή του, η αποκατάσταση της εικόνας του στο αρχικό του περιβάλλον και η ανάπλαση της ιστορίας του πάντα σαγήνευαν και προκαλούσαν τη φαντασία. Οι αρχαιολόγοι το ζούμε καθημερινά και σκεφτήκαμε να δώσουμε την ευκαιρία και σε όλους εσάς να πείτε την ιστορία των αντικειμένων με τα δικά σας λόγια, μέσα από τη δική σας προσέγγιση και με τη δική σας φαντασία.

»Όλα τα αντικείμενα που εκτίθενται στα Αρχαιολογικά Μουσεία και τις Αρχαιολογικές Συλλογές της Βοιωτίας μπορεί να κρύβουν πολλές ανθρώπινες ιστορίες, αφού δημιουργός τους είναι ο ανθρώπινος νους. Θέλετε να δοκιμάσετε τις ικανότητές σας σαν μικροί παραμυθάδες, σαν μικροί ιστορικοί και ποιητές, ανεξαρτήτως της ηλικίας σας;»

Η δράση «Αρχαιο-γράφουμε» απευθύνεται σε μαθητές, φοιτητές, αλλά και ενήλικες. Για κάθε ηλικιακή ομάδα έχει δημιουργηθεί μία λίστα ευρημάτων που προέρχονται από όλη τη Βοιωτία. Δίνεται μία φωτογραφία, μία σύντομη λεζάντα με τις βασικές πληροφορίες για το κάθε εύρημα και μόνο για τους μικρούς φίλους της Εφορείας δίνονται «λέξεις-κλειδιά» τις οποίες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν στις δημιουργίες τους.

Για κάθε συμμετοχή στη δράση προσφέρεται η δυνατότητα επιλογής ενός ευρήματος και μία κατηγορία δημιουργικής γραφής. Το κείμενο δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τις 2.000 λέξεις, ενώ δεν θα πρέπει να είναι μικρότερο από 200 λέξεις.

Σε όλες τις δημιουργίες πρέπει να αναφέρονται το ονοματεπώνυμο του συγγραφέα/δημιουργού, ο αριθμός του ευρήματος που έχει επιλέξει (επιλέγετε μόνο ένα εύρημα από τους συνημμένους καταλόγους), η κατηγορία– λογοτεχνικό είδος, καθώς και στοιχεία επικοινωνίας (κατά προτίμηση ηλεκτρονικό ταχυδρομείο – email).

Τα έργα θα πρέπει να αποσταλούν ως αρχείαWord έως τις 29 Μαΐου 2020 στο email που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για τις συμμετοχές στη δράση (efavioarchaeo@gmail.com). Στο θέμα του ηλεκτρονικού μηνύματος πρέπει να αναφέρετε το Αρχαιο-γράφουμε και το επώνυμό σας.

Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές: «Η δράση μας αποσκοπεί στη μάθηση και την ευχάριστη δημιουργία. Οπότε, κείμενα που εμπεριέχουν ακατάλληλο και προσβλητικό περιεχόμενο θα αποστέλλονται πίσω στους συγγραφείς με σχετική ενημέρωση. Είμαστε σίγουροι πως όλοι μπορούμε να δημιουργήσουμε χωρίς να θίξουμε ή να προσβάλουμε κανέναν. Όπως λέει και η παροιμία, “η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα τσακίζει»”. Σε περίπτωση που κάποιος συγγραφέας επιθυμεί να αποστείλει κείμενο και να διατηρήσει την ανωνυμία του στη δημοσίευση που θα ακολουθήσει, παρακαλείται να ενημερώσει την Εφορεία για τη χρήση ψευδωνύμου.

Οι μικροί και μεγάλοι συγγραφείς θα ανακοινωθούν μετά τις 29 Μαΐου 2020. Οι ιστορίες τους θα συγκεντρωθούν και θα δημοσιευτούν σε μία ψηφιακή έκδοση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας, ενώ θα αναρτηθούν και στην ιστοσελίδα του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών.

Για περισσότερες πληροφορίες και για τον κατάλογο των ευρημάτων, πατήστε εδώ.