Η Europa Nostra, το ευρωπαϊκό δίκτυο που είναι αφιερωμένο στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ανακοίνωσαν τον κατάλογο του 2020 με 7 μνημεία της Ευρώπης που αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο.

Το πρόγραμμα «The 7 Most Endangered» ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2013 και στόχος του είναι να εντοπιστούν μνημεία και χώροι πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη που βρίσκονται σε κίνδυνο και παράλληλα να κινητοποιηθούν δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να διασφαλιστεί ένα βιώσιμο μέλλον για αυτά.

Τα μνημεία είναι τα εξής:

—Το Εθνικό Θέατρο της Αλβανίας, στα Τίρανα. Ένα εξαιρετικό δείγμα μοντέρνας ιταλικής αρχιτεκτονικής της δεκαετίας του 1930, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κέντρα πολιτισμού στη χώρα, απειλείται άμεσα με κατεδάφιση.

—Το Κάστρο Jezeří (Horní Jiřetín, Τσεχία). Το κάστρο, ένα μπαρόκ κτίριο, στο οποίο το 1804 παίχτηκε για πρώτη φορά, κατ’ ιδίαν, η 3η Συμφωνία του Μπετόβεν, βρίσκεται σε ιδιαίτερα κακή κατάσταση.

—Το Κάστρο του Σαμετζάνο στην Τοσκάνη (Ιταλία). Το πανέμορφο ιστορικό κτίριο, δείγμα εκλεκτικισμού, έχει πέσει θύμα παραμέλησης και βανδαλισμών.

—Κτίριο Y, Κυβερνητικός Τομέας, Όσλο (Νορβηγία). Έργο αντιπροσωπευτικό του μοντέρνου αρχιτεκτονικού κινήματος της Νορβηγίας, της δεκαετίας του 1960, φημισμένο για τις μεγάλες τοιχογραφίες του Pablo Picasso. Το κτίριο υπέστη καταστροφές κατά την τρομοκρατική επίθεση του 2011 και έχει αποφασιστεί η κατεδάφισή του.

—Το εργοστάσιο ηλεκτρισμού του Szombierki (Bytom, Πολωνία). Χαρακτηριστικό δείγμα μοντερνισμού της δεκαετίας του 1920, απειλείται με κατεδάφιση.

—Φρούριο του Βελιγραδίου και περιβάλλων χώρος (Σερβία). Ο αυθεντικός χαρακτήρας και η ακεραιότητα του εντυπωσιακού φρουρίου απειλούνται από ένα πρόγραμμα εγκατάστασης τελεφερίκ.

—Στάδιο Plečnik στη Λιουμπλιάνα (Σλοβενία). Ένα από τα πρώτα κτίσματα του είδους του στην Ευρώπη, κατασκευάστηκε το 1925 σύμφωνα με σχέδιο του διάσημου αρχιτέκτονα Jože Plečnik.

Για περισσότερες φωτογραφίες και πληροφορίες, πατήστε εδώ.