Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), εναρμονιζόμενο με το πνεύμα του #DigitalSolidarityGR και ανταποκρινόμενο στο ρόλο του ως φορέα διάχυσης της γνώσης, παρέχει και προβάλλει έγκυρη επιστημονική πληροφορία, πολιτιστικό και εκπαιδευτικό περιεχόμενο για μάθηση, έρευνα και ψυχαγωγία, για όσο «Μένουμε σπίτι».

Μπορεί τα μουσεία της χώρας να παραμένουν κλειστά ως ένα μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας, ωστόσο τα ψηφιακά μέσα παρέχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε χιλιάδες εκθέματα και έργα τέχνης των ελληνικών μουσείων από το σπίτι. Η διαδικτυακή πύλη SearchCulture.gr, που έχει αναπτύξει το ΕΚΤ, συγκεντρώνει ψηφιακές συλλογές 10 ελληνικών μουσείων, ταξιδεύοντάς μας μέσα από την οθόνη του υπολογιστή, σε πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, λαογραφικές συλλογές και άλλα τεκμήρια από την αρχαιότητα έως τον νεότερο ελληνικό πολιτισμό.

Εξερευνήστε λοιπόν τις συλλογές των: Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου, Μουσείο Καζαντζάκη – Θεατρικό Αρχείο Γιώργου Ανεμογιάννη, Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «NOESIS», Κέντρο Σύγχρονης Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Ζωγραφικής – Μουσείο Φρυσίρα, Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης και Ολυμπιακό Μουσείο, μέσα από το SearchCulture.gr.

Το ΕΚΤ και ο ψηφιακός δημόσιος χώρος για τον πολιτισμό

Το ΕΚΤ, σε συνεργασία με έγκριτους φορείς, προωθεί την ιδέα ενός ψηφιακού δημόσιου χώρου για τον πολιτισμό που παράγεται στην Ελλάδα. Στη διαδικτυακή πύλη SearchCulture.gr συγκεντρώνονται τεκμήρια από σημαντικές συλλογές, ενώ διευρύνεται διαρκώς το διαθέσιμο πολιτιστικό περιεχόμενο. Ταυτόχρονα, το ΕΚΤ συμβάλλει στην ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού τροφοδοτώντας την Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Europeana με περιεχόμενο κατόπιν συμφωνίας με τους φορείς. Στόχος του ΕΚΤ είναι η διάχυση της γνώσης με τους ελάχιστους δυνατούς περιορισμούς, η δημιουργία νέων διαδικασιών κατανόησης του σύγχρονου πολιτισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και η διασφάλιση της πρόσβασης των πολιτών στο δημόσιο πολιτιστικό αγαθό.