Σχεδόν 1,1 εκατ. επισκέπτες προσέλκυσε η έκθεση που ήταν αφιερωμένη στα 500 χρόνια από το θάνατο του κορυφαίου εκπροσώπου της Ιταλικής Αναγέννησης Λεονάρντο Ντα Βίντσι στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, σύμφωνα με ανακοίνωση της διεύθυνσης του διάσημου μουσείου.

Τα 1.071.840 εισιτήρια αντιπροσωπεύουν «ένα απόλυτο ρεκόρ για το Μουσείο του Λούβρου, με την τελευταία μεγαλύτερη σε αριθμό προσέλευση να χρονολογείται από την έκθεση που ήταν αφιερωμένη στον Ντελακρουά και προσέλκυσε 540.000 επισκέπτες», τονίζει στην ανακοίνωσή του το Μουσείο.

«Είναι θαυμάσιο που, 500 χρόνια μετά το θάνατό του, ένας καλλιτέχνης της ιταλικής Αναγέννησης συνεχίζει να μαγεύει τόσο το μεγάλο κοινό. Σήμερα έχουμε δύο λόγους να είμαστε υπερήφανοι: το ότι κατορθώσαμε να συγκεντρώσουμε τον πιο μεγάλο αριθμό έργων του Λεονάρντο και ότι συγκεντρώσαμε ένα κοινό τόσο μεγάλο σε αριθμό και τόσο διαφορετικό. Είναι η επιστημονική υπεροχή και η ποιότητα υποδοχής του Λούβρου που έλαβαν την έγκριση του κοινού», προσθέτει στο κείμενο ο Ζαν-Λικ Μαρτινέζ, διευθυντής του παρισινού μουσείου.

Στην έκθεση ο επισκέπτης είχε τη δυνατότητα να θαυμάσει δέκα πίνακες του μεγάλου «δασκάλου» της Αναγέννησης (έντεκα υπολογίζοντας και την «Τζοκόντα», μόνιμο έκθεμα του Λούβρου) – αριθμός καθόλου ευκαταφρόνητος δεδομένου ότι στο χρωστήρα του ιδιαίτερου καλλιτέχνη αποδίδονται μόλις γύρω στα είκοσι έργα από τους ειδήμονες.

Συνολικά, εξόν από τους πίνακες, η έκθεση περιλάμβανε 150 έργα (σχέδια, χειρόγραφα, γλυπτά, καλλιτεχνικά αντικείμενα), που είχαν δημιουργηθεί είτε από το χέρι του ίδιου του Λεονάρντο είτε από τους μαθητές του.

Στις 104 ημέρες που διήρκεσε η έκθεση, ο μέσος όρος της καθημερινής επισκεψιμότητας ήταν 9.783 επισκέπτες, αναφέρεται στον απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα το Λούβρο.

«Τούτος ο εντυπωσιακός αριθμός, για μία έκθεση που διήρκεσε 4 μήνες, εξηγείται από το γεγονός ότι υπήρξαν 46 επιπλέον νυκτερινά ωράρια (με 175.00 επισκέπτες), ενώ προστέθηκαν και τρεις τελευταίες νύκτες λειτουργίας της έκθεσης –για πρώτη φορά στην ιστορία του μουσείου– που επέτρεψαν να επεκταθεί το ωράριο ώστε ένα ακόμη πιο ευρύ κοινό να μπορέσει να επισκεφθεί την έκθεση», πρόσθεσε το Λούβρο.

Πέρυσι, η έκθεση του Τουταγχαμών στη Λα Βιλέτ είχε προσελκύσει 1,42 εκατ. επισκέπτες.