Για ένα από τα εμβληματικότερα μνημεία των Κυκλάδων, την Επισκοπή Σικίνου, θα μιλήσει ο αρχαιολόγος Δημήτρης Αθανασούλης (Έφορος Αρχαιοτήτων Κυκλάδων) στο πλαίσιο σειράς διαλέξεων με τίτλο «Σεμινάρια Εμβάθυνσης στην Ιστορία και Θεωρία της Αρχιτεκτονικής» που διοργανώνει το Εργαστήριο Ιστορίας και Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.

Όπως αναφέρει σχετικά με το θέμα της διάλεξής του ο Δ. Αθανασούλης: «Η Επισκοπή Σικίνου κτίστηκε ως υπέργειο, ναόσχημο, ταφικό μνημείο της Ρωμαϊκής περιόδου και επιβίωσε μέχρι τις μέρες μας χάρη στη διαρκή χρήση του ως χριστιανικού ναού. Αλλεπάλληλες ανακτίσεις και επισκευές ανά τους αιώνες δημιούργησαν ένα παλίμψηστο μνημείο.

»Η Επισκοπή, κλειστή για δεκαετίες λόγω ετοιμορροπίας, αποκαθίσταται τώρα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Οι εργασίες έφεραν στο φως νέα στοιχεία τόσο για την αρχική φάση του κτηρίου, όσο και για τις επόμενες μετασκευές του. Η ανακάλυψη μιας κρυμμένης, ασύλητης ταφής και οι επιγραφικές μαρτυρίες προσφέρουν νέα, πολύτιμα δεδομένα για την αρχική του χρήση. Ο εντοπισμός της σύνθετης αλληλουχίας των οικοδομικών του φάσεων ως εκκλησίας τεκμηριώνει τη διαχρονική μέριμνα των Σικινιωτών να διατηρήσουν αλώβητη την αρχιτεκτονική ποιότητα του αρχαίου μαυσωλείου. Η αποκατάσταση αποσκοπεί στην προβολή όλων των φάσεων του μνημείου και στην ανάδειξή του ως συμβόλου της κυκλαδικής πολιτισμικής διαχρονίας».

Η διάλεξη θα δοθεί την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020, και ώρα 18.30, στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ (Κτήριο Αβέρωφ, Αμφιθέατρο 2, Πατησίων 42).