«Ο οικισμός της Πρώιμης Εποχής Χαλκού στο Κορωπί: ανασκάπτοντας ένα πρώιμο αστικό κέντρο στα Μεσόγεια Αττικής» είναι το θέμα διάλεξης που θα δώσουν η Κερασία Ντούνη (Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής) και η Παναγιώτα Μιχαηλίδη (Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής), στο πλαίσιο των Αιγαιακών Διαλέξεων που διοργανώνει ο «Αιγεύς – Εταιρεία Αιγαιακής Προϊστορίας» σε συνεργασία με το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών.

«Ο οικισμός της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού στο Κορωπί αποτελεί τον μεγαλύτερο έως σήμερα οικισμό της εποχής αυτής στην Αττική. Από τη δεκαετία του ’80 έως σήμερα, οι σωστικές ανασκαφές της Β’ ΕΠΚΑ και εν συνεχεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής έφεραν στο φως εκτεταμένα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα και πλήθος ποικίλων ευρημάτων. Η πρόσφατη ανασκαφική έρευνα που διεξάγεται στο πλαίσιο δημόσιων και ιδιωτικών έργων (2013-2020) επιβεβαίωσε την έκταση του οικισμού και απέδωσε νέα στοιχεία που αφορούν στην ευρύτερη πολεοδομική οργάνωσή του, στις οικιακές ασχολίες (αποθήκευση, προετοιμασία τροφής κ.λπ.), στις βιοτεχνικές δραστηριότητες όπως η μεταλλουργία και η κατασκευή λίθινων εργαλείων και στο εμπόριο.

»Τα δεδομένα αυτά σε συνδυασμό με τη συστηματική μελέτη της κεραμικής και των λίθινων εργαλείων αποκάλυψαν το ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων των κατοίκων που συμμετέχουν ενεργά στο δίκτυο ανταλλαγών που χαρακτηρίζει το Αιγαίο την περίοδο αυτή και αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες μιας προηγμένης τεχνολογικά και αναπτυγμένης οικονομικά κοινωνίας» αναφέρουν οι ομιλήτριες.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020, ώρα 19:00, στο Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών (Μητσαίων 9, σταθμός μετρό Ακρόπολη).