Ένα νέο οδοιπορικό σε αρχαία και ρωμαϊκά θέατρα της Δυτικής Ελλάδας αρχίζει την Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020, και ώρα 19.00, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Megaron Plus με το Σωματείο «Διάζωμα». Ο φετινός κύκλος εκδηλώσεων τιτλοφορείται «Πολιτιστική διαδρομή των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου» και περιλαμβάνει τρεις διαλέξεις (Ιανουάριος – Μάιος 2020), στις οποίες συμμετέχουν έφοροι αρχαιοτήτων καθώς και επιμελητές και επιβλέποντες αναστηλωτικών εργασιών.

Στην πρώτη εκδήλωση του κύκλου το λόγο θα πάρουν ο Κώστας Ι. Σουέρεφ (διδάκτωρ αρχαιολογίας, προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων), που θα μιλήσει για την «Πρόκληση της Δωδώνης», η Δρ Παρασκευή Γιούνη (προϊσταμένη Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της ΕΦΑ Ιωαννίνων και επικεφαλής της ομάδας επίβλεψης του έργου), η οποία θα αναφερθεί στην ομιλία της στη «Συντήρηση, αποκατάσταση, ανάδειξη του θεάτρου και των άλλων μνημείων της Δωδώνης / Φάση Α΄: ένα έργο σε εξέλιξη» και ο Πέτρος Κατσούδας (πολιτικός μηχανικός της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και μελετητής του έργου), που θα εστιάσει το ενδιαφέρον του στην «Αποκατάσταση του θεάτρου της Δωδώνης» και στις δυσκολίες και στους προβληματισμούς «πάνω στη μελέτη ενός μνημείου με πολλές ιδιαιτερότητες». Προλογίζει  ο πρόεδρος του «Διαζώματος» Σταύρος Μπένος, o οποίος έχει αναλάβει επίσης το συντονισμό της συζήτησης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί το μουσικό δρώμενο «Η Ήπειρος επέκεινα: Η μεταφυσική του πωγωνίσιου», την επιμέλεια του οποίου έχει ο Γιώργος Κοκκώνης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Η είσοδος στη διάλεξη και στο μουσικό δρώμενο είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας (έναρξη διανομής στις 17:30).

Οι επόμενες διαλέξεις του κύκλου Πολιτιστική διαδρομή των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου είναι προγραμματισμένες για τις 12 Μαρτίου (ρωμαϊκό θέατρο Νικόπολης και αρχαίο θέατρο Κασσώπης) και τις 26 Μαΐου (αρχαίο θέατρο Αμβρακίας και Γιτάνων).

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω διαδικτύου από τον ιστότοπο της υπηρεσίας ΔΙΑΥΛΟΣ (diavlos.grnet.gr) του Εθνικού Δικτύου Υποδομών, Τεχνολογίας και Έρευνας Α.Ε. (ΕΔΥΤΕ) και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή και μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr)