«Η παλαίστρα στο γυμνάσιο του Λυκείου» είναι ο τίτλος διάλεξης που θα δώσει ο αρχιτέκτονας-μηχανικός Δημήτρης Κουτσογιάννης στο πλαίσιο της σειράς διαλέξεων «Κύκλος – Διάλογοι για την Ελληνική και Ρωμαϊκή Αρχιτεκτονική».

«Η αποκάλυψη της παλαίστρας στο γυμνάσιο του Λυκείου κατά τις ανασκαφές του 1996 αποτέλεσε ένα μεγάλο γεγονός για τα ανασκαφικά δεδομένα» αναφέρει σχετικά ο Δημήτρης Κουτσογιάννης. «Προσδιορίζει τον άγνωστο μέχρι τότε χώρο του τρίτου μεγάλου γυμνασίου της Αθήνας, το οποίο σύμφωνα με μαρτυρίες αρχαίων συγγραφέων χρησιμοποιήθηκε από τον Αριστοτέλη ως σχολή κατά την επιστροφή του στην Αθήνα. Δημιουργεί ένα στοιχείο αναφοράς και σύγκρισης με άλλες παλαίστρες και γυμνάσια του ελληνικού κόσμου. Η περιγραφή μιας “ελληνικής παλαίστρας” από τον Βιτρούβιο δίνει το έναυσμα σε πολλούς συγγραφείς να παρουσιάσουν τις απόψεις τους προσπαθώντας να ερμηνεύσουν και να αποκωδικοποιήσουν τις περιγραφές του. Η παλαίστρα του γυμνασίου του Λυκείου, με τροποποιήσεις και επισκευές και κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο, ταυτίζεται σε αρκετά σημεία με την περιγραφή του Ρωμαίου αρχιτέκτονα καθιστώντας αυτή και τον χώρο που την περιβάλλει ένα ισχυρό αρχιτεκτονικό τοπόσημο στην Αθήνα», καταλήγει ο ομιλητής.

Η διάλεξη θα δοθεί τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020, και ώρα 19.00, στην Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών (Ψαρομηλίγκου 33, Αθήνα).

Ο «Κύκλος»

Ο «Κύκλος» αποτελεί ένα βήμα παρουσίασης σχετικών μελετών με σκοπό τη δημιουργία νέου πεδίου διαλόγου στη διεθνή αρχαιογνωστική κοινότητα, μέσω της διοργάνωσης ομιλιών σε ελληνικά ιδρύματα και ξένες αρχαιολογικές σχολές, καθώς επίσης και επισκέψεων στα ίδια τα μνημεία.

Oργανωτική Επιτροπή: Μαρία-Ευδοκία Βασενχόβεν, Nils Hellner, Alexander Herda, Χρύσανθος Κανελλόπουλος, Georg Ladstätter, Βασιλεία Μανιδάκη, Jean-Charles Moretti, Jari Pakkanen, David Scahill, Ελισάβετ Σιουμπάρα.