Ένα από τα θρυλικά έργα του Ντέιβιντ Χόκνεϊ με τίτλο «The Splash», από τη σειρά με τις πισίνες που ζωγράφιζε την περίοδο 1964-1971, θα πωληθεί σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s και αναμένεται η τιμή του να εκτιναχθεί στα ύψη.

Το έργο δημιουργήθηκε το 1966 και αναμένεται να αποκτηθεί από συλλέκτη που θα καταβάλει 26,1-39,2 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με το «Art News».

Το 2006, όταν δημοπρατήθηκε για πρώτη φορά το ίδιο έργο έναντι 2,9 εκατ. δολάρια ήταν το έργο του Χόκνεϊ που πωλήθηκε σε τιμή ρεκόρ. Από τότε τα έργα του Βρετανού εικαστικού καλλιτέχνη άγγιξαν υψηλότερες τιμές, όπως το «Portrait of an Artist (Pool with Two Figures)» που έφτασε σε δημοπρασία του οίκου Christie’s το 2018 τα 90 εκατ. δολάρια.

Η πώληση έκανε τον Ντέιβιντ Χόκνεϊ τον καλλιτέχνη εν ζωή έργο του οποίου δημοπρατήθηκε σε τιμή ρεκόρ, αλλά πέρσι τον εκθρόνισε ο Τζεφ Κουνς με το γλυπτό του «Κουνέλι».

Ο πίνακας «The Splash» δημιουργήθηκε ως συνέχεια του «A Little Splash» (1966) και του διάσημου «A Bigger Splash» (1967), στο οποίο απεικονίζεται η πιο γνωστή πισίνα στην ιστορία της ποπ αρτ που ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ φιλοτέχνησε ενώ δίδασκε στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ και σήμερα φιλοξενείται στην Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης Τέιτ του Λονδίνου.

Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί στις 11 Φεβρουρίου.