«Οι υπέρλεπτες καμπύλες του Παρθενώνος» είναι ο τίτλος διάλεξης που θα δώσει ο Κώστας Ζάμπας (Πολιτικός Μηχανικός, Δρ ΕΜΠ) στο πλαίσιο σειράς διαλέξεων με τίτλο «Μαθήματα εμβαθύνσεως στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής» που διοργανώνει το Σπουδαστήριο Ιστορίας και Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.

Σχεδόν δύο δεκαετίες μετά την έκδοση από την Επιτροπή Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως της μελέτης «Οι εκλεπτύνσεις των κιόνων του Παρθενώνος», το θέμα επανεξετάζεται βάσει νεότερων στοιχείων. Όπως αναφέρει ο Κ. Ζάμπας, στη διάλεξη «θα παρουσιαστούν οι μεγάλες ανακαλύψεις των πρώτων σπουδαίων μελετητών Joseph Hoffer, John Pennethorne και Francis Cranmer Penrose, οι δημοσιεύσεις των οποίων εξετάστηκαν και πάλι λέξη προς λέξη και αριθμό προς αριθμό, θα αναλυθεί η συμβολή ενός εκάστου και η εξέλιξη των θεωριών τους στις διαδοχικές εκδόσεις των μελετών τους». Θα παρουσιαστούν επίσης οι μετρήσεις και τα συμπεράσματα της έρευνας του ομιλητή για την ένταση και την κλίση των κιόνων, την καμπυλότητα και την κλίση του στυλοβάτη και τη συσχέτιση των υπέρλεπτων καμπυλών μεταξύ τους και με τις ανεπαίσθητες κλίσεις των όρθιων και των ύπτιων γραμμών του κτηρίου. «Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη διερεύνηση και την ερμηνεία της διαμόρφωσης των δαπέδων του ναού ως ενιαίας πολυεδρικής επιφάνειας, η οποία είναι κατά προσέγγιση καμπύλη» επισημαίνει ο Κ. Ζάμπας.

«Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι οι εκλεπτύνσεις δεν είναι κατά κανόνα “οπτικές”, δηλαδή δεν αποσκοπούν στη διόρθωση οπταπατών ή προοπτικών σφαλμάτων· είναι οι λεπτότητες ενός ενιαίου και αδιαίρετου σχεδιασμού, στον οποίο το φαίνεσθαι ταυτίζεται με το είναι και τα αρχιτεκτονικά μέλη συναρθρώνονται σε ενιαίο αρμονικό σύνολο» καταλήγει ο ομιλητής.

Η διάλεξη θα δοθεί την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020, και ώρα 18.30, στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ (Κτήριο Αβέρωφ, Αμφιθέατρο 2, Πατησίων 42).