Ολοκληρώνεται την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020 η έκθεση «Η λάμψη του ψηφιδωτού. Αυθεντικά και αντίγραφα από τη Θεσσαλονίκη και τη Ραβέννα», η οποία παρουσιάζει στη Ροτόντα αντίγραφα εντοίχιων ψηφιδωτών από μνημεία της Ραβέννας (5ος-6ος αι.) σε συνομιλία με φωτογραφίες εντοίχιων ψηφιδωτών από μνημεία της Θεσσαλονίκης της Παλαιοχριστιανικής περιόδου, αλλά και με τα πρωτότυπα ψηφιδωτά της Ροτόντας. Η έκθεση διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Δήμο Ραβέννας και παρουσιάζει τα εξαιρετικής τέχνης και παγκοσμίου φήμης ψηφιδωτά των δύο πόλεων, δίνοντας τη μοναδική ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει μέσα από αυτά τον πολιτιστικό πλούτο της Ραβέννας και της Θεσσαλονίκης, αλλά και να εξοικειωθεί με την τέχνη του ψηφιδωτού.

Παράλληλα συνεχίζεται στο Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς η περιοδική έκθεση «Κώμες και πολίσματα στον μυχό του Θερμαϊκού κόλπου», η οποία διοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης. Η έκθεση εμπλουτίστηκε με 4φυλλο δίγλωσσο φυλλάδιο, μέσω του οποίου ο επισκέπτης μπορεί να αντλήσει πληροφορίες για τα εκτιθέμενα αντικείμενα.

Συνεχίζεται, επίσης, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα εντοίχια ψηφιδωτά της Θεσσαλονίκης: ένας κόσμος καμωμένος από γυαλί και πέτρα», το οποίο συνδιοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Εξαιρετικής ποιότητας και σπανιότητας ψηφιδωτά διατηρούνται σε μνημεία της Θεσσαλονίκης, αλλά και στις αποθήκες και την έκθεση του Μουσείου. Ξεκινώντας από τη Ροτόντα, περνώντας από το Μουσείο και καταλήγοντας στο εργαστήριο συντήρησης οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να εισαχθούν στην τέχνη του εντοίχιου ψηφιδωτού, να ενημερωθούν για τις τεχνικές συντήρησης και διατήρησής τους και να καταρτιστούν ως προς τις καλλιτεχνικές και επαγγελματικές προοπτικές που ανοίγονται στον τομέα αυτό. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται παρουσίαση της έκθεσης «Η λάμψη του ψηφιδωτού. Αυθεντικά και αντίγραφα από τη Θεσσαλονίκη και τη Ραβέννα».

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει έως τον Μάιο του 2020. Κάθε ομάδα θα αποτελείται από 15-20 άτομα. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Συμμετοχή μετά από δήλωση: 2310 204868 (εσωτ. 107).

Τέλος, το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020 και ώρα  12:00 η Βιβλιοθήκη του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, πραγματοποιεί ξενάγηση στο Βυζαντινό Λουτρό, στο πλαίσιο της δράσης «Η βιβλιοθήκη του ΚΙΘ στα μνημεία της πόλης». Την ξενάγηση θα πραγματοποιήσει ο Κωνσταντίνος Θ. Ράπτης, δρ Αρχαιολόγος–Βυζαντινολόγος της ΕΦΑΠΟΘ.