Την απώλεια της Διευθύντριάς του, Ευαγγελίας (Λιάνας) Στεφανή, ανακοίνωσε το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης λίγο πριν από τα Χριστούγεννα του 2019.

Η Λιάνα Στεφανή γεννήθηκε στη Λαμία και αποφοίτησε από το 14ο Λύκειο Θεσσαλονίκης. Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στο ίδιο πανεπιστήμιο ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της με ειδίκευση στην Προϊστορική Αρχαιολογία το 1992. Το 2000 αναγορεύθηκε διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Το θέμα της διδακτορικής της διατριβής ήταν «Η γυναικεία ενδυμασία στην Ανακτορική Κρήτη. Πρόταση ανάγνωσης ενός κώδικα επικοινωνίας».

Εισήχθη στην Αρχαιολογική Υπηρεσία κατόπιν εξετάσεων το 1991. Υπηρέτησε για σειρά ετών στην ΙΖ’ ΕΠΚΑ και συγκεκριμένα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Βέροιας και πραγματοποίησε ανασκαφές τόσο στην πόλη της Βέροιας όσο και σε ολόκληρο το νομό Ημαθίας (προϊστορικοί οικισμοί Αγγελοχωρίου και Πολυπλατάνου, Τάφος της Κρίσεως στα Λευκάδια, Λευκόπετρα και Μικρή Σάντα Βερμίου, Αγ. Βαρβάρα, Ασώματα) καθώς και σε άλλες περιοχές της Μακεδονίας (Έδεσσα, Μάνδαλο, Αρχοντικό και Νερόμυλοι Πέλλας).

Από το 2004 εργαζόταν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και ήταν μέλος της ομάδας εργασίας που σχεδίασε και υλοποίησε τις μόνιμες εκθέσεις Μουσείου, οι οποίες εγκαινιάστηκαν το 2006. Από το 2008 έως το 2014 ήταν Προϊσταμένη του Τμήματος Μουσειογραφικών Μελετών και Καλλιτεχνικού Σχεδιασμού Εκθέσεων του ΑΜΘ, διάστημα κατά το οποίο συντόνισε τη διοργάνωση πολυάριθμων περιοδικών εκθέσεων που παρουσιάστηκαν στο ΑΜΘ ή σε άλλα μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, όπως η έκθεση για την Αρχαία Μακεδονία στο Λούβρο και η έκθεση για την Προϊστορική Μακεδονία στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόζναν και της Βαρσοβίας. Από το Νοέμβριο του 2014 ήταν Προϊσταμένη του Τμήματος Συλλογών Κεραμικής, Τοιχογραφιών και Ψηφιδωτών και παράλληλα με την οργάνωση και τεκμηρίωση των αντίστοιχων συλλογών, συνέχισε να εργάζεται για τη διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων, συνεδρίων, ημερίδων και άλλων εκδηλώσεων. Επίσης συμμετείχε σε αποστολές του Υπουργείου Πολιτισμού σε διάφορες χώρες με στόχο τη διοργάνωση εκθέσεων που προβάλλουν τον ελληνικό πολιτισμό. Από το 2014 έως το 2018 είχε χρέη Αναπληρώτριας Προϊσταμένης του ΑΜΘ. Είχε αναλάβει τη Διεύθυνση του μουσείου από τις 2 Φεβρουαρίου 2018.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονταν στην Προϊστορία του Αιγαίου, στην κεραμική, τα μοντέλα κατοίκησης και την αρχιτεκτονική της Εποχής του Χαλκού στη Μακεδονία. Επίσης είχε ερευνήσει και δημοσιεύσει μελέτες που αφορούν στην τοπογραφία, τα εργαστήρια κεραμικής, τις ταφικές πρακτικές και τις λατρείες στη Μακεδονία με έμφαση στη λατρεία της Μητέρα των Θεών. Είχε παρουσιάσει εργασίες με θέμα την επικοινωνιακή και εκπαιδευτική διάσταση των μουσειακών εκθέσεων και τη χρήση των νέων τεχνολογιών στα μουσεία. Είχε δώσει διαλέξεις σε ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα αλλά και σε τοπικούς φορείς, είχε συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια και είχε δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων και συλλογικούς τόμους. Είχε συγγράψει δύο μονογραφίες και είχε επιμεληθεί οκτώ επιστημονικές εκδόσεις.

Η δήλωση της Λίνας Μενδώνη

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση για την απώλεια της αρχαιολόγου Λιάνας Στεφανή: «Η Λιάνα Στεφανή, που έφυγε τόσο πρόωρα από κοντά μας, ήταν μια νέα γυναίκα, μια εξαιρετικά καταρτισμένη επιστήμονας. Στήριξε ως στέλεχος, επί σειρά ετών, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, έως ότου αναλάβει τη διεύθυνσή του. Σε δικές της προσπάθειές οφείλονται σημαντικές εκθέσεις, όπως και κινήσεις εξωστρέφειας, με την οργάνωση εκθέσεων στο εξωτερικό, οι οποίες είχαν στόχο την διεθνή προβολή της αρχαίας Μακεδονίας. Η απώλειά της βύθισε στη θλίψη όχι μόνο την οικογένειά της αλλά και το σύνολο της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Η απουσία της θα είναι αισθητή σε όλους. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους της.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων

«Η Αρχαιολογική Υπηρεσία, συντετριμμένη, πενθεί σήμερα για την απώλεια της συναδέλφου μας Λιάνας Στεφανή, που έφυγε πρόωρα από κοντά μας, αφήνοντας δυσαναπλήρωτο κενό στον χώρο του Πολιτισμού, στην οικογένειά της, στους συναδέλφους της στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και στους φίλους της» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τη γενναία νεαρή αρχόντισσα του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, την σπουδαία αρχαιολόγο με την ολοκληρωμένη προσωπικότητα, την εξαιρετική μητέρα δύο νέων επιστημόνων, την ευγενική και δραστήρια Προϊσταμένη του Μουσείου, που έφυγε σήμερα για δρόμους μακρινούς μινωικούς, απ’ όπου μας αποχαιρετά, πλάι στις καλοντυμένες μινωικές γυναικείες μορφές μακρινών πομπών. Η Λιάνα ήξερε να συνομιλεί με την προϊστορία, τους μικρόκοσμους από πηλό, τις λατρεύτριες και τους λατρευτές των ιερών κορυφής, τους οικισμούς και το τοπίο, ταξιδεύοντας σε αποικίες αλλοτινών καιρών που μας μεταφέρει μέσα από τις μελέτες της και τις λαμπρές εκθέσεις που έστηνε με αγάπη και βαθιά γνώση. Τα Μουσεία μας από σήμερα θα είναι πιο φτωχά» καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΕΑ.