«Το Βυζάντιο του Αντώνη Μπενάκη: Η πρόσληψη των βυζαντινών αρχαιοτήτων μέσα από τις συλλεκτικές προτιμήσεις και την πρώτη έκθεση του μουσείου του» είναι το θέμα διάλεξης που θα δώσει η δρ Αναστασία Δρανδάκη (Αρχαιολόγος, Επίκουρη καθηγήτρια ΕΚΠΑ) τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019, και ώρα 19:00.

«Ο Αντώνης Μπενάκης, παθιασμένος συλλέκτης από τα νεανικά του χρόνια στην Αλεξάνδρεια, δώρισε τις συλλογές του στο έθνος, ανοίγοντας το 1931 τις πύλες του νέου μουσείου που ίδρυσε στους αναδιαμορφωμένους χώρους της οικογενειακής κατοικίας. Σχεδόν συγχρόνως με το Μουσείο Μπενάκη εγκαινιάστηκαν στην Αθήνα δύο ακόμη μουσεία αφιερωμένα στον βυζαντινό πολιτισμό: το κρατικό Βυζαντινό Μουσείο και το ιδιωτικό μουσείο του Διονυσίου Λοβέρδου. Καθένα από αυτά συγκροτεί μία διαφορετική εκδοχή ανάγνωσης και αξιοποίησης του βυζαντινού πολιτισμού. Μέσα από την αλληλογραφία, τα στοιχεία του Μητρώου του Μουσείου Μπενάκη και αρχειακό φωτογραφικό υλικό, θα εξετάσουμε τη θέση των βυζαντινών αρχαιοτήτων στις συλλεκτικές επιλογές του Αντώνη Μπενάκη υπό το πρίσμα κυρίαρχων ιδεολογικών και καλλιτεχνικών ρευμάτων της εποχής, καθώς και την πρόσληψη του Βυζαντίου όπως αυτή αναδεικνύεται μέσα από τη μουσειακή αφήγηση που διαμόρφωσε ο ιδρυτής του» αναφέρει η δρ Δρανδάκη σχετικά με το θέμα της διάλεξής της.

Η διάλεξη, την οποία διοργανώνει ο Σύλλογος Φίλων του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, θα πραγματοποιηθεί στο κτήριο του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας (Ψαρομηλίγγου 22, Κεραμεικός/Ψυρρή, Σταθμός Ηλεκτρικού: Θησείο).