Μια νέα πτυχή της 30χρονης ιστορίας της δημιουργίας του παρουσιάζει το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας στο πλαίσιο εκθέσεων / παρουσιάσεων με τίτλο «Θεματικές αναδρομές – Ένα Μουσείο για τη Λευκωσία».

Οι «Θεματικές αναδρομές – Ένα Μουσείο για τη Λευκωσία» (που αποτελούνται από μια σειρά πέντε ειδικών εκθέσεων / παρουσιάσεων) πραγματεύονται τη σύλληψη του οράματος και τη δημιουργία του Μουσείου, ενώ εστιάζουν σε πρόσωπα και οργανισμούς που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην ίδρυση του Μουσείου και τη δημιουργία των συλλογών του.

Η τέταρτη στη σειρά θεματική αναδρομή με τίτλο «Συλλέκτες – Δανειστές» έχει ανοίξει στο κοινό από τις 3 Δεκεμβρίου 2019 και θα διαρκέσει έως τις 31 Ιανουαρίου 2020. Η έκθεση/παρουσίαση, όπως αποκαλύπτει και ο τίτλος της, ασχολείται με τους ανθρώπους που στήριξαν τη δημιουργία του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας με το να του εμπιστευτούν ένα πολύτιμο ιστορικό αντικείμενο ή ακόμη και ολόκληρες συλλογές.

Το Λεβέντειο Μουσείο εξαρχής «αγκάλιασε» τη παραχώρηση τέτοιων ιδιωτικών συλλογών και συλλεκτικών αντικειμένων εμπλουτίζοντας τις εκθεσιακές του ενότητες. Λαμπρές περιπτώσεις παραχώρησης υπό τη μορφή μακρόχρονων δανείων αποτέλεσαν για το Μουσείο η Συλλογή Λητώς και Κωστάκη Σεβέρη και η Συλλογή Κρις Φυλακτού, που εμπλούτισαν το Μουσείο με μοναδικά δείγματα της αρχαίας κυπριακής τέχνης. Σημαντικός επίσης αριθμός αντικειμένων από τη συλλογή του Μιχάλη Ζεϊπέκκη τεκμηρίωσαν καθοριστικά την «Αίθουσα Αικατερίνη Κορνάρο». Επιπλέον αντικείμενα σε μακροχρόνιο δανεισμό από τη συλλογή του αείμνηστου και ένθερμου υποστηρικτή του Μουσείου Κωνσταντίνου Αιμιλιανίδη συνέβαλαν στην παρουσίαση ιστορικών ενοτήτων στο Λεβέντειο.

Το κοινό καλείται να περιηγηθεί στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου και να ανακαλύψει εκθέματα που συνοδεύονται από το επετειακό λογότυπο των 30 χρόνων λειτουργίας του Μουσείου. Ο επισκέπτης, εντοπίζοντας τα συγκεκριμένα εκθέματα, μπορεί να παρακολουθήσει τη συναρπαστική ιστορία της δημιουργίας των συλλογών του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείο Λευκωσίας.