Στην Κύπρο θα «βρεθεί» ο Ελ Γκρέκο από την 1η Οκτωβρίου και για δύο μήνες για την διοργάνωση της έκθεσης «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος: Από τον Χάνδακα στο Τολέδο. Στα βήματα μιας ευρωπαϊκής διαδρομής». Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και θα παρουσιασθεί στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας.

Επτά έργα, τα οποία προέρχονται από συλλογές της Αθήνας και του Λονδίνου, περιλαμβάνονται σε αυτήν την έκθεση, μαζί με πλούσιο όμως οπτικοακουστικό υλικό για τη ζωή και το έργο του μεγάλου Κρητικού ζωγράφου, ο οποίος, όπως είναι γνωστό φεύγοντας νέος από την πατρίδα του έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Ισπανία. Εκεί ολοκλήρωσε μερικά από τα γνωστότερα έργα του, εκεί αναγνωρίσθηκε η αξία του και τέλος εκεί (στο Τολέδο συγκεκριμένα) πέθανε. Νωρίτερα ωστόσο είχε εγκατασταθεί στην Ιταλία, όπου και είχε μυηθεί στη μεγάλη τέχνη από τον Τιντορέτο και τον Τιτσιάνο, του οποίου υπήρξε μαθητής.

Από την Ελλάδα για την έκθεση της Κύπρου θα δανεισθούν τρία έργα «Η προσκύνηση των Μάγων» (1565-1567) από το Μουσείο Μπενάκη, η «Βάφτιση του Χριστού» από το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης (1566 και 1567) και η «Αποκαθήλωση» (1566) της Συλλογής Βελιμέζη. Να σημειωθεί ότι ο δανεισμός των έργων εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.