Σεμινάριο με τίτλο «Η συνεισφορά της Σικελίας στον Ελληνισμό: Λόγος και Τέχνη» με διδάσκοντα τον μεταδιδακτορικό ερευνητή του ΕΚΠΑ, Paolo Daniele Scirpo, πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ελληνορωμαϊκές-Ελληνοϊταλικές Σπουδές: Λογοτεχνία – Ιστορία και Πολιτισμός» του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών).

Απώτερος σκοπός του σεμιναρίου είναι η εισαγωγή των φοιτητών στον πνευματικό κόσμο της Σικελίας της οποίας η συνεισφορά εκδηλώνεται αναμφισβήτητα στον Ελληνισμό από τα έργα των συγγραφέων που γεννήθηκαν και δραστηριοποιήθηκαν στο νησί και από τα μνημεία ιδιωτικού και δημοσίου χαρακτήρα που ανεγέρθηκαν στις ελληνικές
αποικίες.

Η ύπαρξη των Σικελιωτών μέσω του Λόγου και της Τέχνης στο Πανελλήνιο δεν αποτέλεσε απλά μια περιφερειακή μορφή του Ελληνικού πνεύματος αλλά μια πολιτισμική γέφυρα με την ιταλική χερσόνησο και τον ρωμαϊκό κόσμο. Στοιχεία της ιδίας εθνογένεσης της Ρώμης αναγνωρίζονται στη Σικελιωτική ιστοριογραφία ενώ αντιθέτως, οι αυτόχθονες λαοί που κατοικούσαν στο νησί, εκμεταλλευόμενοι την καταγωγή τους, κατά τη Ρωμαιοκρατία, προσπάθησαν να μετριάσουν την ξένη κυριαρχία και να ενταχθούν εντελώς στο νέο καθεστώς, κράμα ελληνικού πνεύματος και ρωμαϊκού δικαίου.

Πληροφορίες

Το σεμινάριο πραγματοποιείται από τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019 (ώρα 18.00) στην αίθουσα 636 της Φιλοσοφικής Σχολής, και κάθε Δευτέρα την ίδια ώρα, έως τις 16 Δεκεμβρίου 2019. Η παρακολούθηση είανι ελεύθερη. Χορηγείται βεβαίωση συμμετοχής (αν οι συμμετέχοντες δεν έχουν απουσιάσει περισσότερες από 4 φορές).