Η έκθεση του Εθνικού Μουσείου της Δημοκρατίας του Καζακστάν με τίτλο «Η Μεγάλη Στέπα: Ιστορία και Πολιτισμός» εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019, στο Επιγραφικό Μουσείο. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό από την Τρίτη 12 Νοεμβρίου έως τις 11 Δεκεμβρίου 2019.

Πρόκειται για μια περιοδεύουσα έκθεση του Εθνικού Μουσείου της Δημοκρατίας του Καζακστάν η οποία έχει ενταχθεί στο ευρύτερο πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο «Η πορεία του Χρυσού Άνδρα στα Μουσεία του Κόσμου». Όπως ενημερώνει σχετική ανακοίνωση, έχει ήδη παρουσιαστεί σε μουσεία πόλεων της Ασίας και η Αθήνα αποτελεί, για συμβολικούς λόγους, τον πρώτο σταθμό πριν από τη συνέχιση της περιοδείας της σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, 245 έργα και σύνολα έργων από την Προϊστορική περίοδο έως τον 20ό αιώνα σκιαγραφούν τη μακραίωνη πολιτισμική παράδοση των νομαδικών λαών της Στέπας, ανατολικά της Κασπίας, αποτυπώνοντας τις κοινωνικές πρακτικές, τις θρησκευτικές παραδόσεις και τις επαφές με άλλους λαούς μέσα από εντυπωσιακά εκθέματα. Ξεχωριστή θέση κατέχει η αναπαράσταση του Χρυσού Άνδρα, ενός ηγέτη πολεμιστή με πολυτελή αμφίεση και χρυσά επιράμματα που αποκαλύφθηκε στο εσωτερικό ταφικού ευρήματος με πλούσια κτερίσματα.

Μαζί με τα μοναδικά εκθέματα, ένα ακριβές αντίγραφο παραδοσιακής σκηνής των νομάδων της Στέπας συμβάλλει στη δημιουργία μιας ξεχωριστής μουσειακής εμπειρίας που καταξιώνει την εξωστρεφή κίνηση του Καζακστάν για την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του, αλλά ταυτόχρονα και την προβολή του σύγχρονου Καζακστάν. Όπως συμπληρώνει η ανακοίνωση, είναι μοναδική ευκαιρία για το ελληνικό κοινό να επισκεφθεί αυτή την τιμητική για τη χώρα μας πρωτοβουλία του Καζακστάν ώστε να γνωρίσει έναν άγνωστο στη χώρα μας αξιόλογο πολιτισμό.

Η έκθεση διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με το Επιγραφικό Μουσείο, το Εθνικό Μουσείο της Δημοκρατίας του Καζακστάν και την Πρεσβεία της Δημοκρατίας του Καζακστάν στην Ελλάδα.