Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
More
Ειδήσεις: Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης 2019
Από την αφίσα των εκδηλώσεων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας «ανοίγει» τα εργαστήρια συντήρησης στο κοινό

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης, ένας νέος θεσμός με στόχο τη γνωριμία του κοινού με την επιστήμη της συντήρησης, αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Οργανισμών Συντήρησης (European Confederation of Conservator-Restorers’ Organisations – ECCO). Εορτάστηκε για πρώτη φορά το 2018, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς με ποικίλες δράσεις σε μουσεία και μνημεία σε όλη την Ευρώπη.

Για το έτος 2019 η Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης θα εορταστεί την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019, ενώ εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και εντός του διαστήματος 7-13 Οκτωβρίου 2019. Στην Ελλάδα τις δράσεις συντονίζουν η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων (ΔΣΑΝΜ), ο Σύλλογος Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΣΑΕΤΤΕ) και το Ελληνικό Τμήμα του ICOM.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας συμμετέχει για δεύτερη χρονιά στον εορτασμό και διοργανώνει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας σειρά εκδηλώσεων.

Συντηρητές για μία μέρα

Την Τρίτη 8 και την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019, ώρα 09:00-11:00, θα πραγματοποιηθεί δράση για μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τίτλο «Συντηρητές για μία μέρα. Γνωρίζοντας ένα επάγγελμα δεξιοτεχνίας που ζωντανεύει την ιστορία».

Η δράση αποσκοπεί στη γνωριμία με τις αρχές της συντήρησης και το επάγγελμα του συντηρητή, στο πλαίσιο του επαγγελματικού προσανατολισμού των νέων. Τα παιδιά θα ενημερωθούν από τους συντηρητές αρχαιοτήτων της Εφορείας σχετικά με την παθολογία των πήλινων αντικειμένων, καθώς και τα στάδια συντήρησής τους. Στη συνέχεια οι μαθητές θα εφαρμόσουν τη μεθοδολογία, προκειμένου να συντηρήσουν και να αποκαταστήσουν αντίγραφα πήλινων αγγείων.

Ο αθέατος κόσμος της συντήρησης

Την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019, και ώρα 18:30, θα διεξαχθεί ημερίδα με θέμα «Ο αθέατος κόσμος της συντήρησης», με ομιλίες των συντηρητών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας, οι οποίοι θα παρουσιάσουν στο κοινό το έργο της συντήρησης αρχαιολογικών ευρημάτων από τις ανασκαφικές έρευνες στην πόλη της Άρτας και την ευρύτερη περιοχή, κατά τα έτη 2017-2019. Στην ημερίδα θα συμμετέχει, επίσης, με ομιλία ο δρ Χρήστος Καρύδης, Επίκουρος Kαθηγητής Προληπτικής Συντήρησης Οργανικών Έργων Τέχνης.

Πρόγραμμα ημερίδας

18:30-18:45: Χαιρετισμόςαπό τη δρα Βαρβάρα Ν. Παπαδοπούλου, Προϊσταμένη της ΕΦΑ Άρτας.

18:45-19:05: «Συντήρηση αρχαιολογικών ευρημάτων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας κατά τα έτη 2017-2019», Αικατερίνη Γκιόκα, Κωνσταντίνος Υψηλός, Ευαγγελία Γεωργίου, Βασιλική Τράμπα, συντηρητές αρχαιοτήτων της ΕΦΑ Άρτας.

19:05-19:25: «Προληπτική συντήρηση φορητών εικόνων: μια γενική προσέγγιση», δρ Χρήστος Καρύδης, Επίκουρος Kαθηγητής Προληπτικής Συντήρησης Οργανικών Έργων Τέχνης.

19:25-19:45: «Συντήρηση του μαρμαροθετήματος από το βυζαντινό ναό Παντάνασσας Φιλιππιάδας», Λαμπρινή Γκόλα, Ιωάννα Κωσταρά, Κωνσταντίνος Υψηλός, συντηρητές αρχαιοτήτων της ΕΦΑ Άρτας.

19:45: Προβολή βίντεο σχετικό με τη συντήρηση αρχαιοτήτων.

Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Προβολή βίντεο

Κατά τη διάρκεια του εορτασμού από τηΔευτέρα 7 έως την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019 θα προβάλλεται βίντεο παραγωγής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας, με τίτλο «Στο εργαστήριο συντήρησης του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας», μέσα από το οποίο θα παρουσιαστεί το έργο που επιτελείται στα εργαστήρια συντήρησης του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας από το ειδικευμένο προσωπικό, για τη συντήρηση και αποκατάσταση αντικειμένων από διαφορετικά υλικά και χρονολογικές περιόδους.

Το βίντεο θα αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας και θα προβληθεί σε οθόνη του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας.

Πληροφορίες για τις δράσεις: Κωνσταντίνος Υψηλός, συντηρητής αρχαιοτήτων ΕΦΑ Άρτας, Βασιλική Γαλάνη, αρχαιολόγος ΕΦΑ Άρτας (τηλ. επικοινωνίας: 26810 21191, 24636), email: [email protected]