Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
More
Ειδήσεις: Βρετανία
Με τον τίτλο «Devolved Parliament» (Αποκεντρωμένο Κοινοβούλιο), ο πίνακας αυτός παρουσιάζει χιμπατζήδες να κάθονται στα πράσινα έδρανα της Βουλής των Κοινοτήτων, έχοντας αντικαταστήσει τους άνδρες και τις γυναίκες πολιτικούς.

«Στο σφυρί» το βρετανικό κοινοβούλιο με τους χιμπατζήδες του Banksy

Αναμένεται να πωληθεί έως και 2,5 εκατομμύρια στερλίνες

Ένα έργο του καλλιτέχνη του δρόμου Banksy που απεικονίζει ένα βρετανικό κοινοβούλιο γεμάτο από πρωτεύοντα θηλαστικά θα βγει «στο σφυρί» την προσεχή εβδομάδα στο Λονδίνο, μόλις μερικές ημέρες μετά τις θυελλώδεις συνεδριάσεις στη Βουλή των Κοινοτήτων στο πλαίσιο των διεργασιών για το Brexit.

Με τον τίτλο «Devolved Parliament» (Αποκεντρωμένο Κοινοβούλιο), ο πίνακας αυτός παρουσιάζει χιμπατζήδες να κάθονται στα πράσινα έδρανα της Βουλής των Κοινοτήτων, έχοντας αντικαταστήσει τους άνδρες και τις γυναίκες πολιτικούς.

Το έργο που παρουσιάστηκε στον Τύπο θα εκτίθεται στον οίκο Sotheby’s, πριν δημοπρατηθεί την προσεχή Πέμπτη σε μια πολύ ιδιαίτερη περιρρέουσα ατμόσφαιρα, έναν μήνα πριν από την προγραμματισμένη έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ και σε μια χώρα που παραμένει πολύ διχασμένη τρία και πλέον χρόνια μετά το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016.

Το έργο, που έχει μήκος τέσσερα μέτρα και είναι ο μεγαλύτερος γνωστός καμβάς του μυστηριώδους καλλιτέχνη, αναμένεται να πωληθεί έως και 2,5 εκατομμύρια στερλίνες.

Την εβδομάδα αυτή, στη Βουλή των Κοινοτήτων υπήρξε μια τόσο έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον και των βουλευτών της αντιπολίτευσης που ήταν πρωτοφανής για τα τελευταία 22 χρόνια, σύμφωνα με τον πρόεδρο της κάτω βουλής.

«Δεν υπήρξε ποτέ καλύτερη στιγμή για να διαθέσουμε προς πώληση αυτό τον πίνακα», δήλωσε ο Άλεξ Μπράντσικ, επικεφαλής στο τμήμα σύγχρονης τέχνης Ευρώπης του οίκου Sotheby’s, αποκαλώντας «καθημερινό σίριαλ» τις σκηνές που εκτυλίσσονται τους τελευταίους μήνες και εβδομάδες στο κοινοβούλιο.

Για τον Μπράντσικ, το έργο του Banksy υπογραμμίζει «την οπισθοχώρηση της παλαιότερης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας του κόσμου σε φυλετική και ζωώδη συμπεριφορά».

Ο πίνακας είχε αρχικά εκτεθεί το 2009 στο μουσείο της πόλης του Μπρίστολ, στη νοτιοδυτική Βρετανία, απ’ όπου κατάγεται ο Banksy. Ωστόσο, φέτος ο καλλιτέχνης παρουσίασε εκ νέου το έργο του για να συμπέσει με την ημερομηνία του Brexit που αρχικά προβλεπόταν για τις 29 Μαρτίου του 2019, 10 χρόνια μετά την πρώτη έκθεσή του», εξήγησε ο Μπράντσικ. Με την αφορμή αυτή, άλλαξε και ο τίτλος του πίνακα που παλαιότερα ήταν «Question Time»  (Η Ώρα της Ερώτησης).

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP – Reuters (Α.Γ.).