Δύο ομάδες, τα μέλη των οποίων ενέχονται στη διενέργεια παράνομων ανασκαφών με σκοπό την εύρεση αρχαιοτήτων σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Πιερίας, καθώς και στην κατοχή αρχαίων αντικειμένων, εντοπίστηκαν από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας, στο πλαίσιο πολύμηνης, μεθοδικής και εμπεριστατωμένης έρευνας.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη σε περιοχές της Λάρισας και της Καρδίτσας, συνελήφθησαν συνολικά οκτώ άτομα, ηλικίας από 32 έως 63 ετών. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία –κατά περίπτωση– για παράβαση του νόμου περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς και παράβαση του νόμου περί όπλων. Στην ίδια δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 13 άτομα, μεταξύ των οποίων κι ένας αστυνομικός, ο οποίος, όπως εξακριβώθηκε, ενέχεται σε μία και μόνο ανασκαφή.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, οι δράστες διενεργούσαν, με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, παράνομες ανασκαφές αλλά και έρευνες εδάφους, κατά περίπτωση, σε αγροτικές ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας και της Πιερίας, ακόμα και σε αρχαιολογικούς χώρους, με τη χρήση ειδικών ανιχνευτικών μηχανημάτων ή άλλων οργάνων διασκόπησης του εδάφους.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές της Λάρισας, της Καρδίτσας και της Αττικής, βρέθηκε και κατασχέθηκε, μεταξύ άλλων, πλήθος αντικειμένων και νομισμάτων, αρχαίων, βυζαντινών, ρωμαϊκών και νεότερων χρόνων, μεγάλης αρχαιολογικής αξίας.