Το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας υποδέχεται το φθινόπωρο  παρουσιάζοντας μια νέα πτυχή της 30χρονης ιστορίας της δημιουργίας του μέσα στο πλαίσιο εκθέσεων / παρουσιάσεων με τίτλο «Θεματικές αναδρομές – Ένα Μουσείο για τη Λευκωσία».

Οι «Θεματικές αναδρομές – Ένα Μουσείο για τη Λευκωσία» (που αποτελούνται από μια σειρά πέντε ειδικών  εκθέσεων / παρουσιάσεων) πραγματεύονται τη σύλληψη του οράματος και τη δημιουργία του Μουσείου, ενώ εστιάζουν σε πρόσωπα και οργανισμούς που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην ίδρυση του Μουσείου και τη δημιουργία των συλλογών του.

Η τρίτη στη σειρά θεματική αναδρομή με  τίτλο  «Συλλογές από το Παρελθόν στο Μέλλον: Ο Σύνδεσμος Φίλων και οι Πρώτες Δωρεές» θα παρουσιαστεί στο κοινό από τις 17 Σεπτεμβρίου 2019 έως και τις 10 Νοεμβρίου 2019. Η έκθεση/παρουσίαση, όπως αποκαλύπτει και ο τίτλος της, ασχολείται  με την ίδρυση και τη μεγάλη προσφορά του Συνδέσμου Φίλων του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας. Μέσα από την πορεία της παρουσίασης, που κινείται στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου, αποκαλύπτεται ο καθοριστικός ρόλος του Συνδέσμου στη δημιουργία των Συλλογών του Λεβέντειου.

Το κοινό καλείται να περιηγηθεί τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου και να ανακαλύψει εκθέματα που συνοδεύονται από  το επετειακό λογότυπο των 30 χρόνων λειτουργίας του Μουσείου. Ο επισκέπτης εντοπίζοντας τα συγκεκριμένα εκθέματα, μπορεί να παρακολουθήσει τη συναρπαστική ιστορία της δημιουργίας των συλλογών του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείο Λευκωσίας.

Ο Σύνδεσμος, η ιστορία και οι άνθρωποί του

Στις 20 Απριλίου 1985, τέσσερα χρόνια πριν ανοίξει τις πόρτες του το μουσείο στο κοινό, ιδρύθηκε ο Σύνδεσμος Φίλων του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας με πρόεδρο τον Ιωάννη Χριστοφίδη, πρώην Υπουργό Εξωτερικών, και μέλη του ΔΣ τον Κωνσταντίνο Αιμιλιανίδη, την Αγνή Μιχαηλίδου, τη Φωτεινή Παπαδοπούλου, τον Ζήνωνα Σεβέρη, τον Χαρίλαο Δίκαιο και τη Λεόνη Παρασκευαΐδου.

Η δημιουργία του στόχευε και εξακολουθεί να στοχεύει στη λειτουργία του ως μεσάζοντος Σώματος μεταξύ κοινού και Μουσείου. Η ηθική και υλική ενίσχυση, ο εμπλουτισμός των Συλλογών του Μουσείου, η διαφώτιση του κοινού και η παροχή πληροφοριών για το Μουσείο, η προώθηση έρευνας σε θέματα που συνδέονται με το Μουσείο, η διοργάνωση εκδηλώσεων, η εξεύρεση χρημάτων για σκοπούς λειτουργίας του Μουσείου αποτελούσαν και αποτελούν δείγματα των ευρύτερων στόχων και δραστηριοτήτων του Συνδέσμου.

Με την καθοδήγηση των προέδρων που ακολούθησαν, Ανδρέα Λοΐζου, Κωσταντίνου Αιμιλιανίδη και της νυν προέδρου Ελένης Γιωρκάτζη, η προσφορά του Συνδέσμου τα 30 αυτά χρόνια ήταν τεράστιας σημασίας.

Με τις πρώτες του κιόλας δραστηριότητες (μικρές εκθέσεις, διαλέξεις, σεμινάρια, κονσέρτο και προβολή ταινίας), ο Σύνδεσμος έφερε κοντά τους πολίτες που αγκάλιασαν με τη σειρά τους την ιδέα δημιουργίας ενός ιστορικού μουσείου για τη Λευκωσία.

Ουσιαστική υπήρξε η πρώτη μεγάλη δωρεά του Συνδέσμου στο Μουσείο 29 μεσαιωνικών αγγείων. Για την αγορά τους εξασφαλίστηκαν πόροι από ειδικές εισφορές του Μιχαλάκη Κουλουμπρή, της εταιρείας J.N. Christofides Ltd, και του ξενοδοχείου Κέννεντυ.

Ιδρυτικά Μέλη του Συνδέσμου πρόσφεραν στη συνέχεια στο Μουσείο προσωπικές τους συλλογές για στήριξη του οράματος. Ένας από αυτούς υπήρξε ο Λέλλος Δημητριάδης, ο οποίος δώρισε παλαιούς χάρτες της Λευκωσίας και παλαιά βιβλία και γκραβούρες, ο Κωνσταντίνος Αιμιλιανίδης που δώρισε χάρτες, διάφορα έγγραφα, μεσαιωνικά αντικείμενα, έπιπλα και βιβλία, η Αγνή Μιχαηλίδου που δώρισε συλλογή από παλιές φωτογραφίες της Λευκωσίας, διάφορα αντικείμενα που αφορούν την αστική ζωή στη Λευκωσία στις αρχές του 1900 και πολλά άλλα Μέλη του Συνδέσμου συνεχίζουν να υποστηρίζουν την κοινωνική και πολιτιστική προσφορά του Μουσείου.

Ο Σύνδεσμος συνέβαλλε και συμβάλλει επίσης ενεργά στη λειτουργία Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων αλλά και στη λειτουργία του πωλητηρίου του Μουσείου.

Το 2018 ο Σύνδεσμος Φίλων διαφοροποίησε το καταστατικό του με σκοπό να συμπεριλάβει υπό τη φροντίδα του και τη Λεβέντειο Πινακοθήκη. Με ανανεωμένη επωνυμία ο «Σύνδεσμος Φίλων του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας και της Λεβεντείου Πινακοθήκης» λειτουργεί και ενισχύει τις δράσεις του προς όφελος του Μουσείου και της Πινακοθήκης.