Μια ξεχωριστής σημασίας έκθεση σύγχρονης εικαστικής τεχνολογίας με ψηφιακές αναπαραγωγές έργων του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου που παραχώρησαν κορυφαία μουσεία της Ευρώπης και της Αμερικής (Τολέδου, Μαδρίτης, Βατικανού, Νέας Υόρκης, Ρώμης, Φλωρεντίας, Οξφόρδης κ.ά.), εγκαινιάζεται στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο, τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019 στις 8 το βράδυ.

H έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 6 Οκτωβρίου 2019 και έχει τίτλο «Απηχήσεις της αρχαιότητας στο έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου». Αναφέρεται σε μια από τις διαρκείς πηγές έμπνευσης της ζωγραφικής της Αναγέννησης, αλλά και στις επιρροές του κορυφαίου καλλιτέχνη από έργα μεγάλων προσωπικοτήτων της Τέχνης εκείνης της εποχής.

Ο δήμος Ηρακλείου, που ολοκλήρωσε τον Οκτώβριο του 2018 την Αδελφοποίηση με τον δήμο Τολέδου (την πόλη όπου μεγαλούργησε ο Θεοτοκόπουλος), συνεχίζει με τη διοργάνωση της έκθεσης αυτής την οφειλή του προς την κορυφαία μορφή που γέννησε η πόλη στο πέρασμα των αιώνων.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η ιστορικός τέχνης Ιάνθη Ασημακοπούλου. Για το ιδιαίτερα σημαντικό αυτό εικαστικό γεγονός, τυπώθηκε συλλογικός τόμος-λεύκωμα με μελέτες που έγραψαν ειδικά για τη συγκεκριμένη έκθεση καταξιωμένοι μελετητές του μεγάλου ζωγράφου (Fernando Marías, Αγγελική Λυμπεροπούλου, José Riello, Jeongho Park και η επιμελήτρια Ιάνθη Ασημακοπούλου).

Στη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν δύο ομιλίες για τον Θεοτοκόπουλο:

Η πρώτη από τη δρα Κορίνα Βουγιούκα, διδάσκουσα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, με τίτλο «Ο Ζωγράφος των χεριών, η μουσική στη ζωγραφική του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου» (Βικελαία Βιβλιοθήκη, στις 10 Σεπτεμβρίου 2019, ώρα 20:00).

Η δεύτερη από τον José Riello, επίκουρο καθηγητή στο Universidad Autónoma de Madrid, με θέμα τη Βιβλιοθήκη του Θεοτοκόπουλου (η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στις 20 Σεπτεμβρίου 2019, ώρα 20.00, στο Μικρό Θέατρο του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου).