Με την παρουσία του Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου Β΄, οι ειδικοί επιστήμονες από το Ίδρυμα Λεβέντη της Κύπρου, την Βιβλιοθήκη Αλεξανδρείας και το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, συναντήθηκαν στην έδρα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας για να κάνουν έναν πρώτο απολογισμό στο μεγαλεπήβολο έργο συντήρησης εκατό χειρογράφων, που χρονολογούνται εκατοντάδες χρόνια πριν.

«Η Βιβλιοθήκη του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας αποτελεί φυσική συνέχεια της Αρχαίας Βιβλιοθήκης», γι αυτό και στην έδρα του Παλαίφατου Πατριαρχείου υπάρχουν πολλά έργα που αναφέρονται και στους αρχαίους Έλληνες, όπως τον Αριστοτέλη, ενώ βεβαίως διατηρούνται μέχρι σήμερα σπουδαία λειτουργικά κείμενα μεγάλων Πατριαρχών. Έτσι, δίκαια η Βιβλιοθήκη του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, έχοντας στην κατοχή της δύο Ιουστινιάνειους κώδικες, θεωρείται από τις πιο σημαντικές στον Ελληνισμό, τόνισε ο καθηγητής Αγαμέμνωνας Τσελίκας, Προϊστάμενος του Ιστορικού και Παλαιογραφικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, ο οποίος προσέφερε τις υπηρεσίες του για το έργο αυτό, συνεπικουρούμενος από την ιστορικό κα Λεωνή Θανασούλα.

Από την πλευρά του, τη μεγάλη του ικανοποίηση για τη διεξαγωγή του προγράμματος εξέφρασε ο κ. Χαράλαμπος Μπακιρτζής, Δ/ντής του Ιδρύματος «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης» της Λευκωσίας, που στηρίζει οικονομικά το όλο πρόγραμμα.

Να σημειωθεί ότι ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος που παραβρέθηκε στη συνάντηση αυτή, είδε το έργο της αποκατάστασης και συντήρησης των χειρογράφων, ευχαριστώντας τόσο το Ίδρυμα Λεβέντη όσο και το Μορφωτικό Ίδρυμα αλλά και τους συντελεστές και της Βιβλιοθήκης Αλεξανδρείας, που προσφέρουν με τον τρόπο τους στη διατήρηση ενός μεγάλου πολιτιστικού θησαυρού.