Μετά την επιλογή της Αθηνάς Χατζηπέτρου για τη θέση της Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, σήμερα ανακοινώθηκε και η συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού «που απαντά στην απαίτηση του πρωθυπουργού ο Οργανισμός να αποκτήσει θεσμική υπόσταση λειτουργώντας με εξωστρέφεια και απόλυτη διαφάνεια σε όλες τις δραστηριότητές του», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

«Το ΔΣ συγκροτείται από τέσσερις γενικούς γραμματείς και μια εκπρόσωπο της κοινωνίας των πολιτών που το αντικείμενό τους βρίσκεται σε συνάφεια με τους στόχους της κυβέρνησης, όπως αναλύθηκαν στις προγραμματικές δηλώσεις της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη» συνεχίζει η ανακοίνωση.

Το ΔΣ του ΤΑΠΑ συγκροτείται ως ακολούθως:

–Γιώργος Διδασκάλου, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

–Γρηγόρης Δημητριάδης, Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας.

–Λεωνίδας Χριστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

–Δημήτρης Σκάλκος, Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ.

–Αλεξάνδρα Χαριτάτου, Ιστορικός Μουσειολόγος στο Ελληνικό Ιστορικό και Λογοτεχνικό Αρχείο.

Σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη το ανασυγκροτημένο ΤΑΠΑ με τη νέα θεσμική του υπόσταση καλείται: «Να αξιοποιήσει τον επιχειρησιακό του μηχανισμό του, να στηρίξει τη στρατηγική μεγιστοποίησης των εσόδων από τους πόρους του Πολιτισμού, να εξασφαλίσει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα και να ενισχύσει τη δυναμική και το κύρος του πολιτιστικού προϊόντος».

Στόχος του ΥΠΠΟΑ είναι το ΤΑΠΑ: «Να συνδέσει τον Πολιτισμό με την οικονομική ανάπτυξη και την εξωστρέφεια, να προωθήσει την καινοτομία και την τεχνολογία στην πολιτιστική διαχείριση, να δημιουργήσει πλαίσιο ευκαιριών δημιουργικής απασχόλησης, να διασυνδεθεί με το rebranding της χώρας, την πολιτιστική διπλωματία, την ενδυνάμωση του πολιτιστικού τουρισμού, την καθολική εκδίπλωση του e-ticket και τις ψηφιακές εφαρμογές στα πολιτιστικά προϊόντα».

«Στο ανασυγκροτημένο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων πέφτει το μεγάλο βάρος για την υλοποίηση του μεγάλου στόχου του ΥΠΠΟΑ που είναι η αυτοχρηματοδότηση του Πολιτισμού. Τα αποτελέσματα από τη νέα εκκίνηση του ΤΑΠΑ θα πρέπει να είναι διαφανή, άμεσα και μετρήσιμα» καταλήγει η ανακοίνωση.