Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκοπίου Παυλόπουλου πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 8 Ιουνίου 2019 εκδήλωση για την επίσημη παρουσίαση των δύο εκθέσεων σύγχρονης τέχνης που οργανώνουν το ΥΠΠΟΑ-Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και ο Πολιτιστικός Οργανισμός ΝΕΟΝ, στον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου και το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου.

H έκθεση σύγχρονης γλυπτικής τέχνης SIGHT του Βρετανού καλλιτέχνη Antony Gormley, στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της Δήλου, και η ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης The Palace at 4 a.m., στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου, είναι αποτέλεσμα της σύμπραξης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και του Οργανισμού ΝΕΟΝ και αποτελούν παράδειγμα ενός μοντέλου συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού φορέα. Η σύμπραξη αυτή φιλοδοξεί να συμβάλει στην ανάδειξη και περαιτέρω προβολή των αρχαιολογικών χώρων μέσα από τη διάδρασή τους με κορυφαίες στιγμές της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Οι δύο εκθέσεις πραγματοποιούνται σε ανάθεση και διοργάνωση από τον ΝΕΟΝ, σε επιμέλεια της Ελίνας Κουντούρη, Διευθύντριας του ΝΕΟΝ, και της Iwona Blazwick, OBE, Διευθύντριας της Whitechapel Gallery του Λονδίνου.

Στη διάρκεια της επίσημης παρουσίασης στη Δήλο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ανέφερε στο χαιρετισμό του: «Μέσα από τους “αποίκους” του κορυφαίου εκπροσώπου της σύγχρονης τέχνης Sir Antony Gormley, η Δήλος γυρίζει πίσω στο χρόνο, για να “ντυθεί” πάλι με την αχλή του μύθου. Τότε, πριν η Λητώ γεννήσει εκεί τον Απόλλωνα και την Αρτέμιδα, όταν ήταν ακόμη “Άδηλος”. Όλο αυτό το ταξίδι, πάνω στο “σκάφος” της σύγχρονης τέχνης του Sir Antony Gormley, αποδεικνύει την ίδια διαχρονική αλήθεια: Η Δήλος, από το κέντρο των Κυκλάδων και την καρδιά του Αιγαίου, εξέπεμπε, εκπέμπει και θα εκπέμπει πάντοτε, urbi et orbi, το απαστράπτον φως του Πνεύματος και της Ειρήνης. Εκείνο το φως, το οποίο ήταν, είναι και θα παραμείνει, στο διηνεκές, δημιουργός δύναμη Πολιτισμού. Θερμά συγχαρητήρια στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και στον Οργανισμό ΝΕΟΝ, για την έξοχη αυτή πολιτιστική πρωτοβουλία τους».

Η δρ Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, τόνισε ότι «η έκθεση σύγχρονων έργων τέχνης σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία είναι μια τακτική που στηρίζει και προωθεί το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς με αυτό τον τρόπο διευκολύνεται και θεμελιώνεται αποτελεσματικότερα ο διάλογος ανάμεσα στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και την πολιτιστική κληρονομιά, ενώ το κοινό μπορεί έτσι να αναπτύσσει πολλαπλές, διαφορετικές και επάλληλες αναγνώσεις, τόσο των σύγχρονων έργων όσο και των αρχαίων εκθεμάτων και μνημείων».

Ο δρ Δημήτρης Αθανασούλης, Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, σημείωσε ότι στο ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης «Δήλος-Ανοιχτό Μουσείο., η Εφορεία, επιδιώκοντας τη συνέργεια της κοινωνίας, αναζητά συνεργασίες και χορηγίες, όπως η έκθεση SIGHT, η πρώτη εξωστρεφής δράση μεγάλου βεληνεκούς στο νησί με τη συμβολή του Οργανισμού ΝΕΟΝ και χάριν της οποίας για πρώτη φορά Πρόεδρος της Δημοκρατίας πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Δήλο. Και συμπλήρωσε ότι «η εμπέδωση μιας απόλυτα επιτυχημένης συνέργειας δημόσιου και ιδιωτικού φορέα στο πεδίο της πολιτισμικής κληρονομιάς, χωρίς προκαταλήψεις αλλά και χωρίς παραχωρήσεις, αποτελεί ένα ανεκτίμητο κέρδος».

Ο ιδρυτής του Οργανισμού ΝΕΟΝ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ανέφερε ότι ίδρυσε και χρηματοδοτεί τον Οργανισμό γιατί πιστεύει στον πολιτισμό και στη δημιουργικότητα γενικά, το μεγαλύτερο αναπτυξιακό στοίχημα για τη χώρα μας. «Όχι μόνο τον αρχαίο πολιτισμό που έχει διεθνή αποδοχή, αλλά τη συνειδητοποίηση ότι και η σύγχρονη δημιουργικότητά μας σε αυτό τον τόπο είναι πολύ ισχυρή και πολύ δυνατή και γι’ αυτό ακόμα περισσότερο όταν συνομιλούν η σύγχρονη τέχνη με τον αρχαίο μας πολιτισμό, ίσως θα μας δώσει αυτή τη δυνατότητα να ξεφύγουμε πιο γρήγορα από τα πολλά στερεότυπα ή μυθοπλασίες με τις οποίες λειτουργεί η κοινωνία μας. Κι αυτό είναι απαραίτητο για να είμαστε ανταγωνιστικοί στον σύγχρονο κόσμο».

SIGHT

Στο πλαίσιο της έκθεσης SIGHT, ο καταξιωμένος καλλιτέχνης Antony Gormley «επαναποικίζει» το νησί της Δήλου μετά από χιλιάδες χρόνια με τις ανθρωπόμορφες γλυπτικές εγκαταστάσεις του. Τα 29 γλυπτά από σίδηρο (ανάμεσά τους και πέντε νέα έργα που είναι αναθέσεις ειδικά για την έκθεση) φιλοδοξούν να «αποκαταστήσουν» την ανθρώπινη παρουσία και να δημιουργήσουν ένα φυσικό μονοπάτι που οδηγεί πίσω στη μυθολογία και την ανθρώπινη δραστηριότητα του παρελθόντος της Δήλου.

The Palace at 4 a.m.

Η έκθεση The Palace at 4 a.m. εμπνέεται από τη συλλογή του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυκόνου και δανείζεται τον τίτλο της από το έργο ενός από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της εποχής μας, του Alberto Giacometti. Η αφήγηση ρέει ανάμεσα στους χώρους, επιδιώκοντας να αναδείξει τα κοινά στοιχεία που εκτείνονται σε διαφορετικές χιλιετίες, πολιτισμούς και ηπείρους.

Όπως ακριβώς η Δήλος ένωσε κάποτε ανθρώπους από όλο το εύρος του αρχαίου κόσμου, η έκθεση The Palace at 4 a.m. περιλαμβάνει έναν παγκόσμιο κατάλογο 13 καλλιτεχνών. Παρουσιάζονται συνολικά 32 έργα, εκ των οποίων τα δύο αποτελούν νέες αναθέσεις του ΝΕΟΝ ειδικά για την έκθεση. Τα έργα συνυπάρχουν με τη μόνιμη αρχαιολογική συλλογή του Μουσείου καθώς και ορισμένα πρόσθετα αρχαία τεχνουργήματα που έχουν ειδικά επιλεγεί από τους αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Πληροφορίες

Οι δύο εκθέσεις θα διαρκέσουν έως τις 31 Οκτωβρίου 2019.

SIGHT: 2 Μαΐου – 31 Οκτωβρίου 2019, αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο της Δήλου, καθημερινά 08.00-20.00.

The Palace at 4 a.m.: 18 Μαΐου–31 Οκτωβρίου 2019, Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου, Χώρα, Μύκονος, Δευτέρα-Τετάρτη-Κυριακή: 09.00-16.00, Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο: 09.00-21.00, Τρίτη: Κλειστά.

Πληροφορίες neon.org.gr