Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
More
Ειδήσεις: Τέχνη
H Maggie Michella αλλάζει τα μάτια της Mona Lisa, θέλοντας να καταρρίψει το στερεότυπο ότι «όλοι οι Ασιάτες είναι ίδιοι» (φωτ.: Maggie Michella).

Η Mona Lisa με ασιατικά μάτια

Από τη Maggie Michella

Ωθούμενη από τον ρατσισμό στις ΗΠΑ, η Maggie Michella παρουσίασε στην «Inside the Outside of Culture», 25 εικόνες της Mona Lisa με διαφορετικά μάτια, σαν αυτά που συναντά κανείς σε πέντε χώρες της Ασίας: την Κίνα, την Ιαπωνία, την Κορέα, το Βιετνάμ και την Ταϋλάνδη.

Το πρότζεκτ αποσκοπεί να στείλει στο κοινό ένα μήνυμα για την ποικιλότητα στην Ασία, η οποία συχνά αγνοείται. Η ινδονησιακής καταγωγής και εγκατεστημένη στο Λος Άντζελες καλλιτέχνις επιθυμεί να καταρρίψει το στερεότυπο «όλοι οι Ασιάτες είναι ίδιοι», πηγή τόσο προκαταλήψεων όσο και διακρίσεων. Κάνοντας χρήση του εμβληματικού πίνακα του Λεονάρντο ντα Βίντσι, η Michella προκαλεί τις αντιδράσεις των θεατών και τους προσκαλεί να αλλάξουν οπτική γωνία.

Το μοντέλο στο έργο του ντα Βίντσι –το πιο διάσημο πορτρέτο στον πλανήτη– έχει γίνει σύμβολο της ευρωπαιοκεντρικής εξιδανικευμένης γυναικείας ομορφιάς. Η έκθεση «Inside the Outside of Culture» παρακινεί τους επισκέπτες να αμφισβητήσουν την έως σήμερα οπτική γωνία τους και είναι, ταυτόχρονα, ένα σχόλιο στα ευρωπαιοκεντρικά ιδανικά μας για την ομορφιά της γυναίκας. Μια προσεκτική ματιά στις 25 εικόνες δείχνει τη σωματική ποικιλία που συναντάμε στους ασιατικούς πολιτισμούς και μας ενθαρρύνει να εστιάζουμε πιο πολύ στις λεπτές διαφορές στην εμφάνιση των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ (Βασίλης Τσεκούρας).