Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
More
Ειδήσεις: Εκδήλωση
Το κτίριο που στεγάζει το Ιστορικό Αρχείο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Το Ιστορικό Αρχείο Αρχαιοτήτων και Αναστηλώσεων υποδέχεται το κοινό

Την Κυριακή 9 Ιουνίου 2019

Η Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων (ΔΔΕΑΜ) της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΓΔΑΠΚ) με αφορμή τον εορτασμό της  Παγκόσμιας Ημέρας των Αρχείων θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 9 Ιουνίου 2019, από 10.00-14.00, ξεναγήσεις στο κτήριο του Ιστορικού Αρχείου Αρχαιοτήτων και Αναστηλώσεων επί της οδού Ψαρομηλίγκου 22 (Θησείο).

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην έκθεση «Ιστορίες επί χάρτου. Μορφές και θέματα της Αρχαιολογίας στην Ελλάδα του 19ου αιώνα», που φιλοξενείται στο κτήριο του Αρχείου. Κεντρικός θεματικός άξονας της έκθεσης είναι τόσο τα γεγονότα που σημάδεψαν εκείνη την περίοδο την διαδρομή της «ηρωικής» ελληνικής αρχαιολογίας, όσο και η πολύπλευρη δράση και το επίπονο έργο των πρωτοπόρων αρχαιολόγων της Υπηρεσίας. Στις θεματικές ενότητες της έκθεσης αποτυπώνεται η κρατική μέριμνα για την προστασία και ανάδειξη των μνημείων, την αντιμετώπιση της αρχαιοκαπηλίας, τις ανασκαφικές έρευνες και τα δημόσια έργα. Ακόμη παρουσιάζονται η δράση της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, η ίδρυση των ξένων αρχαιολογικών σχολών, η διάσωση και προστασία των μεσαιωνικών μνημείων και τα πρώτα βήματα της βυζαντινής αρχαιολογίας.

Οι επισκέπτες θα ξεναγηθούν επίσης στο εργαστήριο συντήρησης χάρτου, που λειτουργεί στο Αρχείο. Κατά την ξενάγηση στο εργαστήριο οι συντηρητές του Αρχείου θα παρουσιάσουν τις μεθόδους συντήρησης παλαιών εγγράφων, ενώ για την καλύτερη κατανόηση των πρακτικών συντήρησης χάρτου θα υπάρχει και βιντεοπροβολή. Με μία ακόμη βιντεοπροβολή θα δίνεται η ευκαιρία στον επισκέπτη να ταξιδέψει στον περιπετειώδη βίο του Ιστορικού Αρχείου.

Πληροφορίες στο τηλ.: 210 3234819.