Tο Μουσείο Τέχνης του Τολέδο (Τoledo Μuseum of Αrt – ΤΜΑ) στο Οχάιο και το ιταλικό Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι προχώρησαν σε συμφωνία για τον επαναπατρισμό ενός αρχαίου αντικειμένου από τη συλλογή του αμερικανικού μουσείου. Πρόκειται για έναν αττικό ερυθρόμορφο σκύφο, ένα πήλινο αγγείο πόσης. Φέρει παράσταση με το μύθο της επιστροφής του Ηφαίστου στον Όλυμπο. Αποδίδεται στον Αθηναίο ζωγράφο Κλεοφώντα και χρονολογείται περίπου στο 420 π.Χ.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, το αγγείο θα παραμείνει στην έκθεση του ΤΜΑ για τέσσερα χρόνια, ως δάνειο. Μετά το πέρας αυτής της περιόδου, το μουσείο μπορεί να αιτηθεί την ανανέωση του δανεισμού ή να ζητήσει από την ιταλική κυβέρνηση να δανειστεί κάποιο άλλο σημαντικό αντικείμενο, στο πλαίσιο μιας διαρκούς πολιτιστικής ανταλλαγής.

Το ΤΜΑ αγόρασε τον σκύφο το 1982 για 90.000 δολάρια, με χρήματα που δώρισε ο βιομήχανος Edward Drummond Libbey.

Το αγγείο εντάχθηκε στη μόνιμη έκθεση του μουσείου αμέσως μετά την απόκτησή του, ενώ το 1996-1997 παρουσιάστηκε σε περιοδική έκθεση με τίτλο «The Fire of Hephaistos: Large Classical Bronzes from North American Collections», που διοργάνωσε το Μουσείο Τέχνης του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και φιλοξενήθηκε στο ΤΜΑ αλλά και στο Μουσείο Τέχνης της Τάμπα, στη Φλόριντα.

Η προέλευση του αντικειμένου αμφισβητήθηκε το 2017 από τον αρχαιολόγο Χρήστο Τσιρογιάννη, Λέκτορα της Ένωσης Έρευνας Εγκλημάτων κατά της Τέχνης (Association for Research into Crimes against Art). Μετά από αυτό, το μουσείο ξεκίνησε εσωτερική έρευνα και ήρθε σε επαφή με τις ιταλικές αρχές.

Για το Δελτίο Τύπου του Μουσείου Τέχνης του Τολέδο, πατήστε εδώ.

Άρθρο με το πλήρες ιστορικό της διαδικασίας εντοπισμού αλλά και της επιστροφής του σκύφου δημοσίευσε η Ένωση Έρευνας Εγκλημάτων κατά της Τέχνης (ARCA) στον δικτυακό της τόπο. Το άρθρο με τίτλο «Soft diplomacy, righting past wrongs and the Toledo Museum of Art» είναι διαθέσιμο εδώ.