Με πρώτο σταθμό το Μουσείο της Ακρόπολης και επόμενο την Αρχαία Ολυμπία, ξεκίνησε το απόγευμα της Τετάρτης το 3ο Διεθνές Συνέδριο Εμπειρογνωμόνων για την Επιστροφή Πολιτιστικών Αγαθών. Με κεντρικούς άξονες την επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους και την παρεμπόδιση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών, το πολύ σημαντικό συνέδριο, που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, αποτελεί συνέχεια του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου Εμπειρογνωμόνων για την Επιστροφή Πολιτιστικών Αγαθών που έγινε πέρυσι στη Σεούλ. Οι εργασίες του συνεχίζονται στην Ολυμπία (στο Συνεδριακό Κέντρο ΣΠΑΠ), όπου και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013.

«Ιδιαίτερα σας ευχαριστώ για την τόσο σημαντική προσπάθεια, η οποία καταγράφεται στο συγκεκριμένο συνέδριο, από τις εργασίες του οποίου είμαι βέβαιος ότι θα βγουν πολύτιμα συμπεράσματα για τα θέματα επαναπατρισμού πολιτιστικών αγαθών. Ένα θέμα που αφορά και την Ελλάδα, αλλά δεν είναι ελληνικό θέμα. Είναι βαθύτατα οικουμενικό, είναι το θέμα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, που στον πυρήνα του είναι ανθρωπιστικό γιατί ακριβώς αφορά τον οικουμενικό πολιτισμό. Είμαι βέβαιος ότι μέσα από τον προβληματισμό και τις σκέψεις που θα ανταλλάξετε θα υπάρξουν εξαιρετικής σημασίας επιστημονικά συμπεράσματα και για το συγκεκριμένο θέμα» δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιάννης Ανδριανός, καλωσόρισε τους συνέδρους στο Μουσείο της Ακρόπολης, έναν χώρο ο οποίος, όπως είπε, «υπογραμμίζει συμβολικά και ουσιαστικά το δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα», και εξέφρασε, μεταξύ άλλων, τη βεβαιότητά του ότι «τις επόμενες μέρες θα διεξαχθεί ένας γόνιμος διάλογος στα κρίσιμα ζητήματα της διασφάλισης των αρχαιοτήτων, του τρόπου επαναπατρισμού τους, της χρήσης νέων τεχνολογιών στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος της αρχαιοκαπηλίας και της ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης».

Στα λαμπρά και εμβληματικά μνημεία του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης, τα οποία «στο πέρασμα των αιώνων βρέθηκαν κατ’ επανάληψη στο επίκεντρο των πολιτικών, κοινωνικών και ευρύτερων ιστορικών εξελίξεων και μετασχηματισμών», αναφέρθηκε στο ξεκίνημα του χαιρετισμού της η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ, Λίνα Μενδώνη, κάνοντας λόγο για την ανάγκη μιας «ολιστικής κατανόησης και διαχείρισης των πολιτιστικών αγαθών, όπου η νοηματική, η ιστορική αλλά και η φυσική συνάφεια και ενότητα κατέχουν κύρια θέση». Υπογράμμισε ότι η διοργάνωση του συνεδρίου αυτού συμπίπτει με ένα ακόμα σημαντικό γεγονός για το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, την αναθεώρηση της οδηγίας για την επιστροφή των παρανόμων εξαχθέντων πολιτιστικών αγαθών, με σκοπό την ενίσχυση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου και τη βελτίωση των διαδικασιών της επιστροφής των εν λόγω αντικειμένων. Τέλος, πληροφόρησε ότι στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2014, και συγκεκριμένα τον Μάρτιο, πρόκειται να διεξαχθεί ένα ακόμα συνέδριο με τίτλο «Πολιτιστική Κληρονομιά προς μια κοινή προσέγγιση για μια βιώσιμη Ευρώπη», με σκοπό, όπως τόνισε, «να τονιστεί η ανάγκη μιας κοινής ευρωπαϊκής προσέγγισης για την πολιτιστική κληρονομιά και να αναβαθμιστεί περαιτέρω ο ρόλος της τελευταίας στη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή».

Στο συνέδριο απηύθυναν, ακόμα, χαιρετισμό ο υφυπουργός Πολιτισμού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Li Xiaojie, καθώς και η Αικατερίνη Τζιτζικώστα, πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, υπό την αιγίδα της οποίας τέθηκε το συνέδριο.

Οι προσκεκλημένοι ομιλητές –ειδικοί επιστήμονες, καθηγητές πανεπιστημίου, εκπρόσωποι κυβερνήσεων και οργανισμών– προέρχονται από 18 χώρες και διεθνείς οργανισμούς, όπως η UNESCO και η INTERPOL, οι δε ομιλίες τους πρόκειται να περιστραφούν γύρω από καίρια ζητήματα που αφορούν την προστασία των πολιτιστικών αγαθών, όπως η θεώρηση της σχετικής νομοθεσίας σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς σε περιόδους κρίσης, η ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας σχετικά με την παρεμπόδιση του παράνομου εμπορίου πολιτιστικών αγαθών, το ηλεκτρονικό εμπόριο κ.ά. Στόχος, επίσης, του συνεδρίου είναι να αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες ώστε να δημιουργηθεί βάση δεδομένων και να καταγραφεί και να ψηφιοποιηθεί η πολιτιστική πληροφορία.