Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
More
Ειδήσεις: Μουσείο
Όλες οι φωτογραφίες
Έκθεση αφιερωμένη στα «κλειδιά του Παραδείσου» στο Μουσείο Τσέπης της Βασιλείας (φωτ.: Hoosesagg Museeum).

Το πιο μικρό μουσείο στην Ελβετία

Το Μουσείο Τσέπης στην Παλιά Πόλη της Βασιλείας

Κάθε λίγους μήνες, ένα καινούργιο συνονθύλευμα αντικειμένων εμφανίζεται στο παράθυρο της πόρτας στην οδό Imbergasslein (οδός Πιπερόριζας) αρ. 31, στη Βασιλεία της Ελβετίας. Στις αρχές της φετινής χρονιάς, το θέμα ήταν το Παρίσι ή, για την ακρίβεια, ο Πύργος του Άιφελ. Τον περασμένο Δεκέμβριο, ήταν αγαλματίδια των Τριών Μάγων με τα Δώρα. Τον Ιούλιο του 2018, πράσινες βελόνες πλεξίματος. Καλωσορίσατε στο Hoosesagg Museeum, το Μουσείο Τσέπης.

Δεν απαιτείται εισιτήριο για είσοδο. Για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπάρχει τίποτα στο οποίο να εισέλθετε. Ολόκληρο το μουσείο χωράει στο 50×50 εκατοστών παράθυρο της πόρτας του σπιτιού της Ντάγκμαρ και του Ματίας Βεργκέατ –σπίτι 600 ετών– σε έναν στενό πεζόδρομο στην Παλιά Πόλη της Βασιλείας. Το ζεύγος Βεργκέατ, εδώ και 24 χρόνια, λειτουργεί αυτό που κατά τα φαινόμενα είναι το πιο μικρό μουσείο σε όλη την Ελβετία. Αν και πολλά από τα «εκθέματα» προέρχονται από τα πολυάριθμα αναμνηστικά του ζεύγους, η Ντάγκμαρ και ο Ματίας καλωσορίζουν τον οποιονδήποτε έχει μια συλλογή 30 και περισσότερων αντικειμένων να τα υποβάλει προς εξέταση κατά πόσον μπορούν να υποστηρίξουν μια θεματική έκθεση.

Η Ντάγκμαρ λατρεύει να συλλέγει αντικείμενα. Παιδούλα, άρχισε να μαζεύει κουδούνια που οι συμπολίτες της κρεμούν σε γελάδια. «Μ’ αρέσει να συλλέγω γιατί δεν μ’ αρέσει να πετάω πράγματα» λέει. Δεν έχει καταλογογραφήσει τα αντικείμενα της συλλογής της, αλλά υποθέτει ότι είναι μερικές χιλιάδες. «Κάθε ένα χωριστά δεν έχει και καμιά μεγάλη αξία, αλλά όλα μαζί κάνουν μια σπουδαία εικόνα» τονίζει.

Η επιμονή των περαστικών να δουν αυτή την εικόνα άρχισε, το 1995, να δίνει στα νεύρα της Ντάγκμαρ. Κόσμος που συμμετείχε σε τουρ στην πόλη, ανέβαινε τα σκαλιά της οδού Πιπερόριζας από το 1986, χρονιά κατά την οποία αυτή και ο άντρας της, ο Ματίας, μετακόμισαν στον αρ. 31. Και σταματούσαν μπροστά από την πόρτα του σπιτιού. Η ζωγραφισμένη πρόσοψη του σπιτιού είναι σκέτη ομορφιά και, επιπλέον, η πρώτη μαμή στην ιστορία της πόλης ζούσε εκεί. Δεν φτάνει αυτό: κάτω από τα προεξέχοντα δοκάρια του τρίτου ορόφου υπάρχει ένα πανέμορφο χρωματιστό άγαλμα του Άγιου Χριστόφορου με τον μικρό Χριστούλη αγκαλιά.

Τα μάτια των περισσότερων τουριστών ήταν καρφωμένα στο Άγιο Χριστόφορο και τον Χριστούλη, αλλά κάποιοι υπέκυπταν στον πειρασμό να ρίξουν μια ματιά, από το τζάμι της πόρτας, στο εσωτερικό του σπιτιού. Το σκέφτηκαν από δω, το σκέφτηκαν από κει οι Βεργκέατ κι αποφάσισαν αντί να βάλουν κουρτινάκια στο παράθυρο, να βάλουν μια βιτρίνα που να χωρά στην κάσα του παράθυρου. Έτσι ιδρύθηκε το «Μουσείο Τσέπης» στη Βασιλεία, ίσως το μικρότερο σε όλη την Ελβετία.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ (Βασίλης Τσεκούρας).