Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
More
Ειδήσεις: ΥΠΠΟΑ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Αμφιθέατρο του ΥΠΠΟΑ (φωτ.: ΥΠΠΟΑ).

«Blog your Heritage»: βράβευση μαθητών για τη δημιουργία πολιτιστικών ιστολογίων

Μαθητές από 10 Επαγγελματικά Λύκεια της χώρας

Σε μεγάλη και ενθουσιώδη γιορτή εξελίχθηκε η βράβευση μαθητών από 10 Επαγγελματικά Λύκεια της Ελλάδας, που συμμετείχαν στη δράση «BLOG YOUR HERITAGE – Unblock the Past, Share for the Future» και γέμισαν μαζί με τους καθηγητές τους το Αμφιθέατρο του ΥΠΠΟΑ, την Παρασκευή 12 Απριλίου 2019.

Το πρόγραμμα σχεδίασε και συντόνισε η Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Οι μαθητές των ΕΠΑΛ κλήθηκαν να δημιουργήσουν ιστολόγια ώστε μέσα από την προσωπική τους ματιά να μιλήσουν για τον πολιτισμό της περιοχής τους. Τα παιδιά μίλησαν με ενθουσιασμό για την εμπειρία τους, τονίζοντας ότι μέσα από αυτή γνώρισαν καλύτερα την ιστορία του τόπου τους αλλά ήρθαν και πιο κοντά, μαθαίνοντας να δουλεύουν συλλογικά.

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά είπε στους μαθητές: «Είναι πολύ σημαντικό που έχετε καταθέσει τις ιδέες σας, που έχετε καταθέσει τις σχέσεις σας στην πραγματικότητα με την πολιτιστική κληρονομιά. Ο πολιτισμός είναι καταρχάς κάτι που γεννιέται μέσα μας, δεν είναι έξω από μας. Σημαίνει τη διάθεσή μας να συνεργαστούμε, να γνωρίσουμε καλύτερα, άρα να ενισχύσουμε αυτό που είναι το υποκείμενο του πολιτισμού. Δεν είναι μόνο, επομένως, τα μνημεία, η πολιτιστική κληρονομιά και οι τέχνες αλλά είναι οι άνθρωποι, οι οποίοι μπορούν να συνδιαλλαγούν με τον τρόπο τους με όλα αυτά, να μιλήσουν με τους διπλανούς τους, να δημιουργήσουν από κοινού και να φέρουν ένα αποτέλεσμα».

Η κα Ζορμπά χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της δράσης «BLOG YOUR HERITAGE» πάρα πολύ σημαντικό για το μέλλον, για να αναπτυχθούν προγράμματα και σε άλλα σχολεία, και υπογράμμισε: «Αυτό που δηλώνουν οι εμπειρίες σας από το πρόγραμμα είναι η ενσωμάτωση στοιχείων του πολιτισμού στην καθημερινή ζωή. Δεν στεκόμαστε μόνο απέναντι στα έργα που γνωρίζουμε αλλά γνωρίζουμε αυτούς που είναι δίπλα μας, παίρνουμε πρωτοβουλίες, αποκτούμε συνεργατικές συμπεριφορές και διαμορφώνουμε στάσεις ζωής. Αυτό είναι το ζητούμενο και αποτελεί και τη μεγάλη επιτυχία του προγράμματος, που οφείλεται στη συλλογική δουλειά μαθητών, εκπαιδευτικών και της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων».

Η Ανδρομάχη Κατσελάκη, Προϊσταμένη Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας του ΥΠΠΟΑ, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα που διήρκεσε όλη την περασμένη χρονιά, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018. «Επισκεφθήκαμε σχολεία σε όλη την Ελλάδα, μιλήσαμε μέσω skype» είπε η κα Κατσελάκη, «και καλέσαμε τους μαθητές να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο έκφρασης (τη γραφή, τη φωτογραφία, τη σύνθεση, το animation κ.ά.) για να δημιουργήσουν το προσωπικό τους πολιτιστικό ιστολόγιο. Το αποτέλεσμα αποδεικνύει ότι τα παιδιά όχι μόνο ήρθαν σε επαφή με την ιστορία του τόπου τους, τα υλικά τεκμήρια, την άυλη κληρονομιά και τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, αλλά δημιούργησαν τον δικό τους πολιτισμό, μέσω και της χρήσης των νέων τεχνολογιών και του διαδικτύου».

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1. Πηγή: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (Δελτίο Τύπου).