Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
More
Ειδήσεις: Ομιλία
Όλες οι φωτογραφίες
Θραύσμα πήλινου ανθρωπόμορφου αγγείου από τη σπηλιά Στρύμης (φωτ.: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης).

Η αρχή της προϊστορίας στην πεδιάδα της Ροδόπης

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2019 και ώρα 19:30 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής θα πραγματοποιηθεί η πρώτη εκδήλωση του τρίτου επιμορφωτικού κύκλου ομιλιών με κύριο άξονα την προϊστορική Θράκη, που διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης.

Ομιλητής θα είναι ο Νικόλαος Ευστρατίου, Καθηγητής Αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, και το θέμα της εισήγησής του θα είναι «Η αρχή της προϊστορίας στην πεδιάδα της Ροδόπης: αρχαιολογικά δεδομένα και ερευνητικά ζητήματα».

Ο στόχος του νέου κύκλου ομιλιών που θα πραγματοποιηθούν από αρχαιολόγους, οι οποίοι έχουν τα τελευταία χρόνια ασχοληθεί με την έρευνα της προϊστορίας και πρωτο-ιστορίας της περιοχής, είναι να προσφέρουν στο ευρύτερο κοινό ένα περίγραμμα της απώτατης και απώτερης πολιτιστικής εξέλιξης του τόπου μας, όπως μας είναι γνωστή σήμερα, αλλά και να παρουσιάσουν την τρέχουσα προβληματική της αρχαιολογικής έρευνας.

«Η έρευνα της προϊστορίας στην περιοχή της ελληνικής Θράκης, η οποία αποτελεί μικρό μόνο τμήμα της αρχαίας Θράκης, δεν έχει δώσει ακόμα στοιχεία που να μας επιτρέπουν μία βέβαιη αποκατάσταση της πολιτιστικής εξέλιξης και πολύ περισσότερο να μας περιγράφουν τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές, οικονομικές και ιδεολογικές συνιστώσες των διαφόρων περιόδων της» αναφέρουν οι διοργανωτές.

Οι γνώσεις μας για την Παλαιολιθική εποχή πηγάζουν από επιφανειακά ευρήματα που εντοπίστηκαν τα τελευταία χρόνια. Ακόμα και η συστηματικότερα ερευνημένη Νεολιθική περίοδος (περίπου 6500-3800 π.Χ.) εμφανίζει πολλά ερωτηματικά, όπως για παράδειγμα η καθυστερημένη σε σχέση με γειτονικές περιοχές εμφάνισή της και οι συνθήκες που συνοδεύουν το τέλος της στην 4η χιλιετία π.Χ.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1. Πηγή: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (Δελτίο Τύπου).