Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
More
Ειδήσεις: Γαλλία
Το έργο του Πίτερ Πολ Ρούμπενς πωλήθηκε αντί 1,3 εκατ. ευρώ σε Βέλγο συλλέκτη κατά τη διάρκεια δημοπρασίας.

Σκίτσο του Ρούμπενς πωλήθηκε αντί 1,3 εκατ. ευρώ σε δημοπρασία

Θεωρείτο εξαφανισμένο για αιώνες

Ένα άγνωστο σκίτσο του Φλαμανδού ζωγράφου Πίτερ Πολ Ρούμπενς, που θεωρείτο εξαφανισμένο για αιώνες, πωλήθηκε την περασμένη Κυριακή αντί 1,3 εκατ. ευρώ σε Βέλγο συλλέκτη κατά τη διάρκεια δημοπρασίας, ανακοίνωσε ο οίκος Mercier στην πόλη Λιλ της βόρειας Γαλλίας.

Το έργο παρουσιάζει την Αγία Μαργαρίτα που «φορά ένα κόκκινο και λευκό φόρεμα, κρατά έναν σταυρό στο χέρι και συντρίβει το δράκο», έχει διαστάσεις 33×45,7 εκατοστά και φιλοτεχνήθηκε από τον δεξιοτέχνη της τέχνης μπαρόκ το 1620, σύμφωνα με τον κατάλογο του οίκου δημοπρασιών.

«Πρόκειται για το σκίτσο που χρησίμευσε ως μοντέλο για ένα από τα μνημειώδη έργα που προορίζονταν για την οροφή της εκκλησίας των Ιησουιτών της Αμβέρσας» (Βέλγιο) η οποία έγινε αργότερα η εκκλησία του Αγίου Καρόλου Μπορομέο, εξήγησε ο δημοπράτης Πατρίκ Ντεγκίν.

Το 1620, 39 έργα μεγάλων διαστάσεων, 4×3 μ., δόθηκαν ως παραγγελία στον Ρούμπενς για τη διακόσμηση της εκκλησίας αυτής που έμελλε να γίνει μια από τις μεγαλύτερες της Φλάνδρας και λόγω της μεγαλοπρέπειάς της η αιχμή του δόρατος της Καθολικής Εκκλησίας στη μάχη της κατά του Προτεσταντισμού, σύμφωνα με τον οίκο Mercier.

«Αυτά τα μεγάλα έργα φιλοτεχνήθηκαν από ολόκληρο το ατελιέ, με τη βοήθεια των μαθητών του Ρούμπενς, αλλά τα σκίτσα αποτελούν αποκλειστικό έργο του ζωγράφου, ο οποίος αρνείτο να τα πουλήσει», εξήγησε ο Ντεγκίν.

Η οροφή της εκκλησίας «επλήγη δυστυχώς από μια πυρκαγιά το 1718», είπε ο δημοπράτης. Κι ενώ 33 από τα σκίτσα ήταν γνωστά, πολλά φυλάσσονταν μέσα σε μουσεία, έξι είχαν εξαφανιστεί, ανάμεσά τους αυτή η Αγία Μαργαρίτα. «Βρέθηκε πρόσφατα», είπε ο δημοπράτης. Το έργο είναι «σπάνιο και πολύτιμο». «Κανένα ισοδύναμο έργο του Ρούμπενς δεν είχε διατεθεί στην αγορά της Γαλλίας εδώ και 20 χρόνια», είπε κατενθουσιασμένος που «είχε την τύχη να κάνει αυτή την καταπληκτική αγοραπωλησία».

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP (Α.Γ.).