«Νέα στοιχεία για τον παλαιοχριστιανικό οικισμό στον Δρυμό Βόνιτσας. Επίνειο του Θυρρείου ή «δορυφόρος» της Νικόπολης» είναι το θέμα διάλεξης που θα δώσει ο Ιωάννης Χουλιαράς (Δρ Αρχαιολόγος, Προϊστάμενος Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας) την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019 και ώρα 19.00 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

«Ο οικισμός του Δρυμού Βόνιτσας βρίσκεται σε κοντινή απόσταση με τις σημαντικές αρχαίες πόλεις της Ακαρνανίας Ανακτόριο και Θύρρειο. Στη θέση αυτή παλαιότερα είχαν εντοπιστεί τρεις βασιλικές και τμήμα κτηρίου με αρκετά δωμάτια. Στη βόρεια πλευρά του δρόμου Βόνιτσας-Αμφιλοχίας αποκαλύφθηκαν τα λείψανα ενός μεγάλου κτηριακού συγκροτήματος με λουτρά και στη νότια πλευρά του ίδιου δρόμου μεγάλη τρίκλιτη βασιλική με βαπτιστήριο και πολλά προσκτίσματα. Η εξαιρετική σημασία της βασιλικής έγκειται στο ότι σώζει το ψηφιδωτό της δάπεδο» αναφέρει σχετικά με το θέμα της ομιλίας του ο δρ Χουλιαράς και συνεχίζει:

«Η ύπαρξη τουλάχιστον τριών βασιλικών στον Δρυμό, σε συνδυασμό με την αποκάλυψη μεγάλων δημόσιων κτηρίων στον βόρειο τομέα των ανασκαφών, αντανακλούν τον πλούτο, το μέγεθος και τη νευραλγικότητα του οικισμού, καθώς και την εξέχουσα θέση του συγκεκριμένου χώρου στην εκκλησιαστική γεωγραφία της εποχής, ιδιαίτερα μετά τον 4ο αιώνα μ.Χ.

»Η σημασία αυτού του οικισμού πρέπει να αξιολογηθεί και να καταδειχθεί σε σχέση με τη διαχρονική οικιστική ανάπτυξη της γειτονικής Νικόπολης, η οποία μετρούσε ήδη σχεδόν πέντε αιώνες ύπαρξης και σίγουρα είχε δημιουργήσει ένα εκτεταμένο πολεοδομικό ιστό αλλά και πολλούς πολυάνθρωπους οικισμούς-δορυφόρους με ξεχωριστή οντότητα, οι οποίοι εντάσσονταν ωστόσο στον ζωτικό της χώρο».

Η διάλεξη πραγματοποιείται στο πλαίσιο κύκλου επιστημονικών διαλέξεων, υπό τον γενικό τίτλο «Τετάρτες στο Μουσείο – Αρχαιολογικές Διαλέξεις», που διοργανώνει το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση αποσκοπεί στη γνωριμία του κοινού της Θεσσαλονίκης με σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, νέες ανασκαφικές και διεπιστημονικές έρευνες και τα πορίσματά τους.

Είσοδος ελεύθερη.