Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
More
Ειδήσεις: Έκθεση
Όλες οι φωτογραφίες
Κούκλες Kokeshi από την έκθεση «Παραδοσιακές κούκλες και παιχνίδια από την Ιαπωνία» στο Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών.

Παραδοσιακές κούκλες και παιχνίδια από την Ιαπωνία

Στο Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών

Έκθεση με τίτλο «Παραδοσιακές κούκλες και παιχνίδια από την Ιαπωνία» διοργανώνει η Πρεσβεία της Ιαπωνίας σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών, στο πλαίσιο του εορτασμού της 120ής επετείου των Διπλωματικών Σχέσεων Ελλάδας-Ιαπωνίας (1899-2019).

Στην έκθεση παρουσιάζεται μία συλλογή από ιαπωνικά παραδοσιακά παιχνίδια και κούκλες τα οποία συνδέονται με εθιμικές γιορτές και αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια του πολιτισμού της Ιαπωνίας μέσα στους αιώνες. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη Γιορτή των Κοριτσιών Hina Matsuri και στην Ημέρα των Παιδιών Kodomo no hi.

Κάθε χρόνο στις 3 Μαρτίου, οι οικογένειες που έχουν κορίτσια τοποθετούν στα σπίτια τους μια σκάλα καλυμμένη με κόκκινο χαλί, για να στολίσουν τις κούκλες hina-ningyō ντυμένες με παραδοσιακά κοστούμια, ως σύμβολο καλής τύχης για την μελλοντική ζωή των κοριτσιών. Οι κούκλες αναπαριστούν το αυτοκρατορικό ζεύγος, τους αυλικούς, τους μουσικούς και τους υπηρέτες του αυτοκρατορικού οίκου κατά την περίοδο Heian.

Στις 5 Μαΐου η ημέρα είναι αφιερωμένη στο σεβασμό της προσωπικότητας των παιδιών και στην ευτυχία τους. Οι οικογένειες των αγοριών στολίζουν τα σπίτια τους με την παραδοσιακή περικεφαλαία των Samurai, Kabuto, και τις σημαίες σε σχήμα κυπρίνου koinobori ως σύμβολα δύναμης, ζωτικότητας και θάρρους. Σύμφωνα με την ιαπωνική παράδοση σκοπό έχουν να προστατεύουν τα παιδιά από την ατυχία και την ασθένεια.

Πληροφορίες

Διάρκεια έκθεσης: 22 Φεβρουαρίου – 30 Ιουνίου 2019.

Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών, Λεωφ. Ποσειδώνος 14 και Τρίτωνος, Π. Φάληρο. Τηλ.: 212 6875280.

Ωράριο λειτουργίας: Πέμπτη-Κυριακή 10:00-18:00.

Τιμή εισιτηρίου εισόδου: €9. Τιμή μειωμένου εισιτηρίου: €7.