Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
More
Ειδήσεις: Μουσείο
Γιόχαν Βερμέερ, «Νεαρή γυναίκα στο βιργινάλι», περ. 1670-1672. The Leiden Collection, Νέα Υόρκη.

Ρέμπραντ και Βερμέερ σε έκθεση του Λούβρου στο Αμπού Ντάμπι

Στην πρώτη έκθεση για το 2019

Το Λούβρο στο Αμπού Ντάμπι ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει σπάνιους πίνακες των Ολλανδών ζωγράφων Ρέμπραντ και Βερμέερ κατά τη διάρκεια της πρώτης του έκθεσης για το 2019.

Πρώτο μουσείο που φέρει το όνομα του Λούβρου εκτός της Γαλλίας, το Λούβρο στο Αμπού Ντάμπι θα ανοίξει το 2019 με την έκθεση «Ρέμπραντ, Βερμέερ και η ολλανδική Χρυσή Εποχή: αριστουργήματα από τη Leiden Collection και το Μουσείο του Λούβρου».

Η έκθεση θα αποτίσει φόρο τιμής στη Σχολή των fijnschilders (σε ελεύθερη απόδοση «λεπτών ζωγράφων») του Λέιντεν, που γεννήθηκε στην Ολλανδία τον 17ο αιώνα.

«Ο Ρέμπραντ είναι ένας δεξιοτέχνης της Xρυσής Eποχής. Είναι μια παγκόσμια ιδιοφυία», δήλωσε ο Μανουέλ Ραμπατέ, διευθυντής του Λούβρου στο Αμπού Ντάμπι.

Στους 95 πίνακες που θα εκτεθούν από τις 14 Φεβρουαρίου έως τις 18 Μαΐου περιλαμβάνονται η ελαιογραφία «Νεαρή γυναίκα στο βιργινάλι» του Βερμέερ από τη Συλλογή Λέιντεν και ο πίνακας του Ρέμπραντ «Σπουδή κεφαλής νεαρού άνδρα» (χρονολογείται γύρω στο 1655 και απεικονίζει τον Χριστό).

Κατά την ολλανδική Χρυσή Εποχή (1584-1702), η Ολλανδία κυριαρχούσε στο παγκόσμιο εμπόριο και ο πλούτος της χώρας επέτρεπε στους νέους αστούς να παραγγέλλουν πολλούς πίνακες, πορτρέτα και τοπία και να αποστασιοποιηθούν από τα προσφιλή στην ιταλική Αναγέννηση θρησκευτικά θέματα.

Το Λούβρο στο Αμπού Ντάμπι εγκαινιάστηκε με κάθε μεγαλοπρέπεια τον Νοέμβριο του 2017 από τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον ισχυρό άνδρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σεΐχη Μοχάμεντ μπεν Ζάγιεντ Αλ-Ναχιάν. Ιδρύθηκε ως «ένα παγκόσμιο μουσείο που υμνεί την ανταλλαγή των πολιτισμών και την ανεκτικότητα».

Βρίσκεται στο νησί Σααντιγιάτ, ένα τουριστικό και πολιτιστικό κέντρο σε πλήρη ανάπτυξη λίγο έξω από το Αμπού Ντάμπι, την πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP (Α.Γ.).