Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
More
Ειδήσεις: Tέχνη
Όλες οι φωτογραφίες
Αντίγραφο του έργου του Φλαμανδού Γιοχάνες Βερμέερ «Το Κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι»», από τη Νάσα Φουναχάρα (© Nasa Funahara).

«Πλαστά» αριστουργήματα ζωγραφικής από τη Νasa Funahara

Από έγχρωμες χαρτοταινίες και κορδέλες

Η Νάσα Φουνάχαρα (Nasa Funahara) σπουδάζει στο Musashino Art University, στο Κοντάιρε της Ιαπωνίας, και φιλοτεχνεί αντίγραφα αριστουργημάτων της παγκόσμιας ζωγραφικής, χρησιμοποιώντας έγχρωμες χαρτοταινίες και κορδέλες.

Οι «πλαστοί» πίνακές της περιλαμβάνουν έργα πασίγνωστων ζωγράφων όπως του Nτα Βίντσι, του Βαν Γκογκ και του Βερμέερ. Στα χέρια της, όμως, παύουν να είναι πίνακες ζωγραφικής και γίνονται συνθέσεις μικρών κομματιών χαρτοταινίας. Κάθε μία απαιτεί μια εβδομάδα δουλειάς για να ολοκληρωθεί.

Η Φουνάχαρα χρησιμοποιεί χαρτοταινίες από χαρτί washi, ένα παραδοσιακό ιαπωνικό χαρτί που υπάρχει σε όλων των ειδών τα χρώματα, μοτίβα και σχέδια. Το πάθος της με τις χαρτοταινίες ξεκίνησε ως χόμπι. Άρχισε να τις συλλέγει, μιας και στην Ιαπωνία τα ρολά χαρτοταινιών είναι πάμφθηνα (200 με 300 γεν, το ένα). Πρωτοχρησιμοποίησε χαρτοταινία για μια εργασία στο κολέγιο και η ανταπόκριση των συμμαθητών της ήταν τέτοια που η Νάσα ξεκίνησε να «αντιγράφει» πίνακες με αυτό το υλικό.

Η συλλογή της από εκατοντάδες ρολά χαρτοταινίας συνεχίζει να μεγαλώνει, αλλά αυξάνεται παράλληλα και ο αριθμός «πλαστών» έργων ζωγραφικής. Μεταξύ αυτών, «Η Κραυγή» του Νορβηγού ζωγράφου Έντβαρτ Μουνκ, «Το Κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι» του Φλαμανδού Γιοχάνες Βερμέερ και άλλα εμβληματικά έργα.

Όσον αφορά το όνομά της, η ίδια διευκρινίζει ότι το «Νάσα» δεν είναι τυπικό ιαπωνικό όνομα. «Και οι δυο γονείς μου εργάζονταν στη αεροναυτική και διαστημική βιομηχανία», λέει η Νάσα Φουνάχαρα. «Την προηγουμένη της γέννησής μου, ο Μαμόρου Μόρι ταξίδεψε στο διάστημα, με το Endeavour της NASA. Σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος, οι γονείς μου μού έδωσαν το όνομα «Νάσα»».

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ (Βασίλης Τσεκούρας).