Μετά την επιτυχημένη έκθεση «Αϊβαλί, ένα ταξίδι στο χρόνο», το Μουσείο Μπενάκη φιλοξενεί για δεύτερη φορά τον Soloup, σε μια έκθεση βασισμένη στο νέο του graphic novel Ο Συλλέκτης: έξι διηγήματα για έναν κακό λύκο (εκδόσεις Ίκαρος). Πρόκειται για μια σύγχρονη ιστορία και ένα αλλιώτικο συνάμα παραμύθι, με θέμα την αποξένωση των παιδιών από τους γονείς τους μετά από ένα διαζύγιο. Η έκθεση συνδιοργανώνεται από το Mουσείο Μπενάκη, την Περιφέρεια Αττικής και τις εκδόσεις Ίκαρος, ενώ στηρίζεται από την «Αθήνα: Παγκόσμια πρωτεύουσα βιβλίου 2018».

Η έκθεση περιλαμβάνει πρωτότυπο υλικό του graphic novel (storyboards, προσχέδια, σκίτσα σε μολύβι, ασπρόμαυρες και έγχρωμες σελίδες κόμικς) και χωρίζεται σε δύο θεματικές ενότητες:

Στην πρώτη παρακολουθούμε τον μονόλογο του κεντρικού ήρωα Διονύση καθώς βρίσκεται μετά το διαζύγιο απρόσμενα αποξενωμένος από την κόρη του Φωτεινή.

Στη δεύτερη έχουμε το γνωστό παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας σε μια νέα εκδοχή, η οποία βασίζεται σε παραλλαγή του παραμυθιού, όπως την κατέγραψαν οι αδελφοί Γκριμ.

Εικαστικά

Τα σκίτσα ωστόσο δεν στέκονται μόνο στις σελίδες του graphic novel. Δραπετεύουν στο χώρο. Αποκτούν χρώμα, διαστάσεις, κίνηση και ήχο. Έτσι οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν καμβάδες ζωγραφισμένους με ακρυλικά και εμπνευσμένους από το graphic novel, πεταλούδες origami να δημιουργούν μια παράξενη συλλογή αριθμών και δύο φιγούρες από χαρτοπολτό σε φυσικό μέγεθος: τον πρωταγωνιστή φορώντας τη λυκόμορφη τραγιάσκα του κάτω από τη μοναξιά της ομπρέλας και τον μαύρο σκύλο που τον ακολουθεί.

Video προβολή

Παράλληλα, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο προβάλλονται σε οθόνη δύο βίντεο του Γιάννη Νταρίδη.

Το πρώτο, με τον τίτλο «Μαύρες Τρύπες», είναι μια ταινία μικρού μήκους βασισμένη στα σκίτσα και την ιστορία του ομωνύμου τρίτου κεφαλαίου του βιβλίου, με πρωταγωνίστριες τη γιαγιά της Φωτεινής και την εγγονή της (τις φωνές τους δανείζουν στους ήρωες αντίστοιχα οι ηθοποιοί Ειρήνη Αϊβαλιώτου και Καλή Δάβρη σε διδασκαλία Αγνής Χιώτη).

Το δεύτερο βίντεο είναι ένα τρέιλερ του graphic novel, το οποίο ντύνει μουσικά η πρωτότυπη μουσική σύνθεση των Drums & Voice Jazztronica Duet (Αγγελική Τουμπανάκη, φωνή, και Ηλίας Δουμάνης, τύμπανα), την οποία δημιούργησαν ειδικά για τον «Συλλέκτη».

Συνολικά, τα έργα της έκθεσης στοχεύουν να αποτελέσουν μια ιδιαίτερη συνεύρεση οπτικο-ακουστικών ερεθισμάτων που εμψυχώνουν, στην αίθουσα του Μουσείου Μπενάκη, τους χαρακτήρες του βιβλίου και την οδυνηρή πραγματικότητα που βιώνουν.

Στη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις από τον Soloup το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019, ώρα 11:00, και το Σάββατο 9 Μαρτίου 2019, ώρα 11:00.

Πληροφορίες

Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου, Αθήνα. Τηλ.: 210 3453111.

Διάρκεια έκθεσης: 24 Ιανουαρίου – 17 Μαρτίου 2019.

Ωράριο λειτουργίας: Πέμπτη, Κυριακή: 10:00-18:00, Παρασκευή, Σάββατο: 10:00-22:00, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη: κλειστά.