«Η αιγαιακή κεραμική του 12ου αιώνα από τις Κουκουναριές της Πάρου και την Tell Atchana (αρχαία Αλαλάκ): κοινωνικοί και ιστορικοί δεσμοί και απρόσμενες διασυνδέσεις» είναι ο τίτλος διάλεξης που θα δώσει ο Robert B. Koehl (Καθηγητής Αρχαιολογίας Κολεγίου Hunter, Πανεπιστήμιο της Πόλης της Νέας Υόρκης, Τμήμα Κλασικών και Ανατολικών Σπουδών) την Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 19.00, στο κτήριο της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας (Πανεπιστημίου 22, Αθήνα).

«Το σεμινάριο θα επικεντρωθεί στα κεραμικά σύνολα δύο θέσεων, των Κουκουναριών της Πάρου και της Tell Atchana (αρχαίας Αλαλάκ) της επαρχίας Hatay της Τουρκίας» αναφέρει ο Robert B. Koehl. «Στο πρώτο μέρος θα εξεταστούν τα προβλήματα που σχετίζονται με τη χρονολόγηση της κεραμικής από το λόφο των Κουκουναριών, η οποία τοποθετείται χρονικά από την ΥΕ IIIB έως την αρχή της μέσης ΥΕ IIIΓ περιόδου. Θα προσδιοριστούν οι διάφορες στυλιστικές τάσεις που υπάρχουν στο συγκεκριμένο κεραμικό σύνολο και οδήγησαν στη διατύπωση διαφορετικών απόψεων για τη χρονολόγηση της οικοδόμησης και της καταστροφής του οικισμού και θα καταβληθεί προσπάθεια να ερμηνευθεί η στυλιστική ποικιλομορφία του κεραμικού υλικού. Θα διαπιστωθεί ότι πράγματι υπάρχουν στοιχεία που θυμίζουν σαφώς κεραμική της ΥΕ IIIB 1 και ΥΕ IIIB 2 περιόδου, καθώς και αγγεία που θα μπορούσαν να χρονολογηθούν από μόνα τους στην πρώιμη ΥΕ IIIΓ περίοδο. Ωστόσο, θα υποστηριχτεί ότι τα τελευταία είχαν όλα τα χαρακτηριστικά της πρώτης φάσης της μέσης ΥΕ IIIΓ περιόδου και έτσι χρονολογούν στη φάση αυτή την καταστροφή του κτιρίου. Επιπλέον, μια ομάδα αδημοσίευτης κεραμικής που προέρχεται από μικρή τομή που έγινε κάτω από το δάπεδο ενός δωματίου και έφθασε ως τον φυσικό βράχο θα παρουσιαστεί ως τεκμήριο για τη χρονολόγηση της κατασκευής του κτιρίου. Τέλος, θα περιγραφεί η κεραμική από μικρές αποθέσεις που προέρχονται από τη φάση μετά την καταστροφή και την ανακατάληψη της θέσης και θα προταθεί ότι χρονολογούνται σε κάποια υστερότερη φάση της ΥΕ IIIΓ περιόδου, πιθανώς στην προχωρημένη μέση ΥΕ IIIΓ περίοδο.

»Στο δεύτερο μέρος η θέση Tell Atchana θα τοποθετηθεί στο ιστορικό και πολιτιστικό πλαίσιο της Εγγύς Ανατολής της Εποχής του Χαλκού και θα συζητηθεί η μακρά ιστορία των επαφών της με το Αιγαίο. Από τότε που ξεκίνησαν οι ανασκαφές εκεί υπό τη διεύθυνση του σερ Leonard Woolley στη δεκαετία του 1930, η συγκεκριμένη θέση θεωρείται ιδιαιτέρως σημαντική για την κατανόηση των σχέσεων Αιγαίου και βόρειας Συρίας από τη Μέση Εποχή του Χαλκού έως τη Μυκηναϊκή εποχή. Η εύρεση νέου υλικού αιγαιακής προέλευσης από το 2000 και μετά έχει συμβάλει στην καλύτερη κατανόησή αυτών των σχέσεων και του τρόπου με τον οποίο άλλαζαν με την πάροδο του χρόνου. Επιπλέον, με την εύρεση εντόπιων μιμήσεων μυκηναϊκής ΥΕ ΙΙΙΓ κεραμικής από το 2011 και μετά άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Tell Atchana. Αυτή η κεραμική θα εξεταστεί σε σχέση με το κεραμικό σύνολο των Κουκουναριών και τα πρόσφατα ευρήματα από γειτονικές θέσεις που δείχνουν την ύπαρξη ενός σχετικά βραχύβιου βασιλείου της βόρειας Φιλισταίας».

Η διάλεξη, που θα δοθεί στα αγγλικά (τίτλος: «The 12th-century Aegean pottery from the Koukounaries Hill, Paros and Tell Atchana (ancient Alalakh), Turkey: some social and historical implications and unexpected interconnections»), πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Κυκλαδικού Σεμιναρίου της Αρχαιολογικής Εταιρείας που διοργανώνει η Μαρίζα Μαρθάρη.