Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
More
Ειδήσεις: Δρώμενο
Ένας μικρός θίασος μεταμφιεσμένων φουστανελοφόρων, έρχονται με τις περίτεχνες περικεφαλαίες τους να ζωντανέψουν όψεις του πανάρχαιου εθίμου που μετέφεραν οι πρόγονοί τους από τον ορεινό Πόντο.

Οι Μωμόγεροι στο Μουσείο Μπενάκη

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019, ώρα 18:30

Στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού (Κουμπάρη 1) έρχονται σήμερα, Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 18:30 –στο πλαίσιο της έκθεσης των φωτογράφων Γιώργου Τατάκη και Μιχάλη Παππά με τίτλο «ΗΘΟΣ. Εικόνες από μιαν άλλη Ελλάδα»– τα μέλη του Μορφωτικού Λαογραφικού Συλλόγου Τετραλόφου, από την Κοζάνη, για να παρατείνουν για λίγο τη γιορτινή ατμόσφαιρα και να μας δώσουν τις ευχές τους για την καλή χρονιά.

Ένας μικρός θίασος μεταμφιεσμένων φουστανελοφόρων, οι «Μωμόγεροι» ή τα «Κοτσαμάνια», έρχονται με τις περίτεχνες περικεφαλαίες τους, συνοδεία οργάνων, να ζωντανέψουν όψεις του πανάρχαιου εθίμου που μετέφεραν οι πρόγονοί τους από τον ορεινό Πόντο στις νέες τους πατρίδες, στην περιοχή της Κοζάνης.

Όπως όλα τα έθιμα του Δωδεκαημέρου –τα έθιμα δηλαδή που τελούνται ανάμεσα στα Χριστούγεννα και τα Θεοφάνεια– τα Κοτσαμάνια συνδυάζουν το ευετηριακό με το σκωπτικό στοιχείο, με σκοπό τη βλάστηση της γης, την ευγονία και κατ’ επέκταση την καλή τύχη που θα συνοδεύσει την έλευση της νέας χρονιάς.