Το αρχαίο φρούριο των Αιγοσθένων, κτισµένο στο β΄ µισό του 4ου αι. π.Χ., αποτελεί ένα από τα καλύτερα διατηρηµένα αρχαία φρούρια στον ελλαδικό χώρο. Το πλέον εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του φρουρίου είναι ο Νοτιοανατολικός Πύργος της ακρόπολης, ο οποίος, αναστηλωµένος σήµερα στην πλήρη µορφή του, αποτελεί πολύτιµο τεκµήριο της αρχαίας οχυρωµατικής τέχνης.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αναστήλωσης και αποκατάστασης, ο επισκέπτης έχει πρόσβαση στο εσωτερικό του πύργου, ενώ μπορεί να ανέβει έως τον τελευταίο του όροφο, από όπου έχει πλήρη εποπτεία του φρουρίου και της ευρύτερης περιοχής.

Το έργο αναστήλωσης και αποκατάστασης του Πύργου υπήρξε ένα τεράστιο εγχείρηµα που χρηµατοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ, υλοποιήθηκε µε αυτεπιστασία αρχικά από τη Γ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και ολοκληρώθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών.

Τα εγκαίνια του πύργου έγιναν πρόσφατα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, στην αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται πλέον το μνημείο, το οποίο είναι επισκέψιμο κάθε Τετάρτη και Κυριακή, και ώρες 10.00-14.00.

Οδηγίες πρόσβασης με ΙΧ από την Αθήνα

Μέσω της Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου ή μέσω της Αττικής Οδού, έξοδος προς Θήβα-Ελευσίνα. Στη συνέχεια ακολουθείτε την παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών-Θηβών, με κατεύθυνση προς Βίλλια-Πόρτο Γερμενό.

Ο δρόμος καταλήγει στο δημοτικό χώρο στάθμευσης στην παραλία του Πόρτο Γερμενού. Η απόσταση από την παραλία μέχρι την ακρόπολη, διασχίζοντας με ανοδική πορεία τον αρχαιολογικό χώρο, είναι 500 μ.