Την αναστήλωση του νοτιοανατολικού πύργου του αρχαίου φρουρίου των Αιγοσθένων εγκαινίασε το Σάββατο 24 Νοεμβρίου ο Υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής.

Όπως ανέφερε ο κ. Στρατής στην ομιλία του, η αρχαία πόλη-φρούριο των Αιγοσθένων είναι μία από τις καλύτερα διατηρημένες οχυρωματικές κατασκευές της αρχαιότητας στον ελλαδικό χώρο. Ο νοτιοανατολικός πύργος της, με ύψος 18 μέτρα, δεσπόζει στον Κορινθιακό Κόλπο και συγκαταλέγεται μεταξύ των σπουδαιότερων μνημείων της αρχαίας οχυρωματικής.

Ο σεισμός του 1981, με επίκεντρο τις αντικρινές Αλκυονίδες νήσους, προκάλεσε μεγάλες ζημιές στο φρούριο των Αιγοσθένων. Σε συνέχεια πολυετών προσπαθειών και επιστημονικών προετοιμασιών, η αποκατάσταση του μνημείου εντάχθηκε σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών ανέλαβε με αυτεπιστασία την αναστήλωση του νοτιοανατολικού πύργου στην πλήρη αρχική μορφή του, ένα σύνθετο έργο που απαίτησε εντυπωσιακή τεχνογνωσία και συνεργασία πολλών ειδικοτήτων.

Ο Υφυπουργός κλείνοντας το χαιρετισμό του τόνισε ότι η αναστήλωση του μνημείου αποτελεί ένα εμβληματικό έργο των Ελλήνων αρχαιολόγων, μηχανικών και μαστόρων, που κάνουν δικαίως περήφανη τη χώρα μας για το επιστημονικό και τεχνικό δυναμικό που διαθέτει στην πολιτιστική κληρονομιά και τις αναστηλώσεις.