«Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα σε αυτό το Μουσείο (σ.σ. της Ακρόπολης) –το όραμα της Μελίνας, για να είμαστε δίκαιοι με την ιστορία– βρίσκει ολοένα και περισσότερα ερείσματα διεθνώς». Στη δήλωση αυτή προέβη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκεπτόμενος το Μουσείο κάτω από τον Ιερό Βράχο.

Στη δήλωσή του, ο Πρ. Παυλόπουλος αφού συνεχάρη τον Δημήτρη Παντερμαλή «για την πολύχρονη εμβληματική προσφορά σας στο Μουσείο της Ακρόπολης, η οποία έχει οδηγήσει στην σταδιακή καταξίωση του Μουσείου, και μάλιστα διεθνώς», πρόσθεσε: «Σημαντικό τεκμήριο αυτής της αλήθειας αποτελεί, φυσικά μεταξύ άλλων πολλών, το τελευταίο άρθρο της κορυφαίας δημοσιογράφου των “Sunday Times” Sarah Baxter, η οποία έγραψε, υποστηρίζοντας με γενναιότητα την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα εδώ, στον χώρο όπου ανήκουν, ότι: “Το Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα είναι απολύτως επαρκές για να φιλοξενήσει τα γνήσια γλυπτά του Παρθενώνα, αντί για τα καλοφτιαγμένα αντίγραφα που εκθέτει. Γιατί να μην τα ανταλλάξουμε; Αγωνιζόμαστε για μία χαμένη μάχη, για να κρατήσουμε τα λάφυρά μας, όταν υπάρχουν καινοτόμοι τρόποι να μοιραστούμε τις γνώσεις μας”».

Και η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας καταλήγει: «Υπό τα δεδομένα αυτά έχω την αίσθηση ότι ένας μεγάλος, πραγματικά Εθνικός, στόχος μας, η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα σ’ αυτό το Μουσείο –το όραμα της Μελίνας, για να είμαστε δίκαιοι με την ιστορία– βρίσκει ολοένα και περισσότερα ερείσματα διεθνώς. Βέβαια τούτο δεν μπορεί να οδηγήσει σ’ εφησυχασμό εκ μέρους μας. Όλως αντιθέτως αυξάνει τις δικές μας ευθύνες».

Μ. Ζορμπά: Δύναμη του Μουσείου της Ακρόπολης είναι οι επισκέπτες του

«Δύναμη του Μουσείου της Ακρόπολης είναι οι επισκέπτες του. Άνθρωποι που έρχονται και από τις πέντε ηπείρους, προσδίδοντας μια σταθερά αυξητική τάση στην επισκεψιμότητά του, που με τη σειρά της, αποκτά παγκόσμια εμβέλεια», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά που συνόδευε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην ξενάγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης, από τον πρόεδρό του, Δημήτρη Παντερμαλή.

Η κα Ζορμπά τόνισε επίσης ότι: «Μέσα από τις νέες τεχνολογίες, δίνεται σε όλους μας η δυνατότητα να δούμε αόρατες έως σήμερα λεπτομέρειες, οι οποίες μας φέρνουν ακόμα πιο κοντά στα γλυπτά του Παρθενώνα, τον τρόπο λειτουργίας τους και τις καλλιτεχνικές τους διαστάσεις».