Με παιδικά κινητά εργαστήρια από την ομάδα εκπαίδευσης του Μουσείου Ακρόπολης, χριστουγεννιάτικη μουσική από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, swing πρωτοχρονιάτικες μελωδίες από την κεφάτη μπάντα The Swingin’ Cats, θεματικές παρουσιάσεις και την ξεχωριστή συμμετοχή της Κάρμεν Ρουγγέρη που θα αφηγηθεί παραμύθια στα παιδιά, το Μουσείο θα υποδεχτεί τους μικρούς και τους μεγάλους φίλους του την περίοδο των εορτών.

Παιδικό εργαστήριο

«Eυχές και σύμβολα…» είναι το θέμα του εργαστηρίου, στη διάρκεια του οποίου τα παιδιά, ηλικίας 6-11 ετών, θα αναζητήσουν στις αίθουσες του Μουσείου σύμβολα για τις αναμνήσεις και τις ευχές τους και θα κατασκευάσουν με αυτά κάρτες για το Μουσείο αλλά και για τους δικούς τους.

Ημέρες και ώρες: 27, 28 και 29 Δεκεμβρίου, 3, 4 και 5 Ιανουαρίου, 11.00 και 13.00. Διάρκεια: 90 λεπτά.

Συμμετοχή: Η συμμετοχή στη δράση είναι ελεύθερη για τα παιδιά. Απαραίτητο είναι το εισιτήριο γενικής εισόδου του Μουσείου για τους γονείς/συνοδούς.

Κρατήσεις: Τηλεφωνική κράτηση στο 210 9000900 (εσωτ. 414), από τις 26 Νοεμβρίου έως τις 19 Δεκεμβρίου, κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη, 13.00-16.00. Τηρείται σειρά προτεραιότητας (έως 25 παιδιά ανά εργαστήρι).

Το εργαστήριο πραγματοποιείται από τους αρχαιολόγους-φροντιστές του Μουσείου και τον Τομέα Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης της ΥΣΜΑ.

Παραμύθια για παιδιά από την Κάρμεν Ρουγγέρη

Συναρπαστικές ιστορίες για θεούς και ήρωες θα αφηγηθεί στα παιδιά, ηλικίας 4-8 ετών, η Κάρμεν Ρουγγέρη με συνοδεία κιθάρας στο μπαλκόνι του δευτέρου ορόφου του Μουσείου, με θέα την Αίθουσα της Αρχαϊκής Ακρόπολης.

Ημέρες και ώρες: 22 και 23 Δεκεμβρίου, και ώρα 11:00. Διάρκεια: 60 λεπτά.

Συμμετοχή: Η συμμετοχή στη δράση είναι ελεύθερη. Απαραίτητη η παρουσία γονιών/συνοδών.

Κρατήσεις: Τηλεφωνική κράτηση στο 210 9000900 (εσωτ. 414), από τις 26 Νοεμβρίου έως τις 19 Δεκεμβρίου, κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη, 13.00-16.00. Τηρείται σειρά προτεραιότητας (έως 50 παιδιά ανά πρόγραμμα).

«Από την απαγορευμένη πόλη»: θεματική παρουσίαση

Με οδηγούς τους αρχαιολόγους-φροντιστές, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν προσωπικά αντικείμενα, έργα τέχνης και έπιπλα που βγήκαν για πρώτη φορά από τα κλειστά διαμερίσματα του Αυτοκράτορα της Κίνας Qianlong (1711-1799) στην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου.

Ημέρες και ώρες: Εκτός από τις καθιερωμένες παρουσιάσεις κάθε Παρασκευή (13.00), Σάββατο και Κυριακή (11.00 και 13.00), θα πραγματοποιηθούν δύο πρόσθετες παρουσιάσεις τη Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου και τη Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου, και ώρα 11.00. Διάρκεια: 60 λεπτά

Συμμετοχή: Η συμμετοχή στη θεματική παρουσίαση είναι ελεύθερη. Απαραίτητη προϋπόθεση μόνο η έκδοση εισιτηρίου της περιοδικής έκθεσης (3 ευρώ). Εγγραφές γίνονται τις ημέρες των παρουσιάσεων στο Γραφείο Πληροφοριών του Μουσείου. Τηρείται σειρά προτεραιότητας (έως 25 επισκέπτες ανά παρουσίαση).

Μουσική στο Μουσείο

Την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου, στις 12.00, το σύνολο «Χρόνος» της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών θα παρουσιάσει στο ισόγειο του Μουσείου κάλαντα και παραδοσιακές χριστουγεννιάτικες μελωδίες απ’ όλον τον κόσμο. Συμμετέχουν: Νέλλη Οικονομίδου (βιολί), Μιχαήλ Σμιρνόφ (βιόλα), Ήβη Παπαθανασίου (βιολοντσέλο), Κώστας Χάρδας (πιάνο) και Κώστας Σίσκος (κόρνο).

Την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου, στις 12.00, πάντα στο ισόγειο του Μουσείου, η κεφάτη γνωστή μπάντα The Swingin’ Cats θα ερμηνεύσει διάσημες πρωτοχρονιάτικες αλλά και swing μελωδίες. Συμμετέχουν: Εύα Τσάχρα (φωνή), Γιώργος Ζερβός (φωνή, ηλεκτρική κιθάρα), Στάθης Παρασκευόπουλος (κοντραμπάσο), Νίκος Σάλτας (πλήκτρα), Βαγγέλης Κατσαρέλης (τρομπέτα) και Δημήτρης Καλονάρος (τύμπανα).

Το Γούρι του Μουσείου Ακρόπολης για το 2019

Το γούρι του Μουσείου Ακρόπολης για το 2019 είναι εμπνευσμένο από τη διακόσμηση της σίμης του «Αρχαϊκού Παρθενώνα» ή Εκατόμπεδου. Η διακόσμηση φέρει εγχάρακτα και ζωγραφιστά ανθέμια και άνθη λωτού. Ο πρώτος αυτός λαμπρός Παρθενώνας, που χρονολογείται γύρω στο 570 π.Χ., σηματοδοτεί την αρχή της τεράστιας ακτινοβολίας της πόλης της θεάς Αθηνάς. Το αέτωμα του ναού παρουσιάζεται στην Αίθουσα της Αρχαϊκής Ακρόπολης στον πρώτο όροφο.

Γιορτινά γεύματα και χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στο εστιατόριο

Τις γιορτινές ημέρες το εστιατόριο του Μουσείου θα προσφέρει παραδοσιακά γιορτινά πιάτα και γλυκίσματα από το νέο του χειμερινό κατάλογο, με τη συνοδεία των μελωδικών ήχων άρπας. Τις Παρασκευές του Δεκεμβρίου, γνωστοί μουσικοί της Αθηναϊκής τζαζ σκηνής θα δώσουν χριστουγεννιάτικο χρώμα στο εστιατόριο, ερμηνεύοντας μελωδίες από το διεθνές τζαζ ρεπερτόριο. Τηλεφωνικές κρατήσεις στο εστιατόριο πραγματοποιούνται τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του Μουσείου στο τηλέφωνο 210 9000915.