Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
More
Ειδήσεις: ΥΠΠΟ
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού απέστειλε στη Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων φάκελο για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων χαρακτηρισμού του κινηματογράφου ως μνημείου και τόπου διατήρησης ιστορικής μνήμης.
- +
Ακούστε
από Archaeology Newsroom

Προσπάθεια για διάσωση του ιστορικού κινηματογράφου «Αλκυονίς»

Πρόταση για να χαρακτηριστεί ως μνημείο - τόπος διατήρησης ιστορικής μνήμης

«Η κινηματογραφική τέχνη, τέχνη της μαγικής αφήγησης, και η κινηματογραφική αίθουσα στην οποία γαλουχήθηκαν γενιές και γενιές στον κόσμο  του σινεμά, διευρύνουν τους ορίζοντες της κριτικής σκέψης, την έκφραση και την ελευθερία του λόγου. Ο κινηματογράφος “Αλκυονίς”, που για πολλές δεκαετίες διαμόρφωσε ένα φανατικό κοινό προβάλλοντας ταινίες ορόσημα, σήμερα κινδυνεύει να κλείσει αλλάζοντας χρήση» επισημαίνεται σε πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, αναγνωρίζοντας την προσφορά του ιστορικού κινηματογράφου «Αλκυονίς» στην κινηματογραφική τέχνη, απέστειλε στη Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων φάκελο για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων χαρακτηρισμού της συγκεκριμένης κινηματογραφικής αίθουσας ως μνημείου και τόπου διατήρησης ιστορικής μνήμης. Στο φάκελο επισυνάπτεται το σχετικό αίτημα της Επιτροπής Διάσωσης της «Αλκυονίδας» με πρόεδρο τον σκηνοθέτη Βασίλη Βαφέα και μέλη κινηματογραφιστές, διανοούμενους και εκπροσώπους των κατοίκων της περιοχής και της δημοτικής κίνησης της Αθήνας «Ανοιχτή Πόλη» του Δήμου Αθηναίων.

Με σημαίνοντα ρόλο στην προώθηση του καινοτόμου, προοδευτικού και στοχαστικού σινεμά, η «Αλκυονίδα», από το ξεκίνημά της, το 1968, στην οδό Ιουλιανού 42, αλλά και με τη δυναμική επανεκκίνησή της το 2014 από την εταιρεία New Star ως πολυχώρου πολιτισμού, έχει συνδεθεί με την ιστορία του αντιδικτατορικού κινήματος και με την ελεύθερη γραφή των δημιουργών και έχει διαπλάσει την πολιτισμική, κοινωνική, ιστορική, και πολιτική συνείδηση του ευρύτερου σινεφίλ κοινού.

Η Υπουργός Μυρσίνη Ζορμπά υποστηρίζει τη σημασία της «Αλκυονίδας» ως χώρου νεότερης ιστορικής μνήμης και συμπαραστέκεται στο αίτημα της Επιτροπής Διάσωσης του κινηματογράφου, που μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι όπως λειτουργεί σήμερα η «Αλκυονίδα»: «προσδίδει στον κινηματογράφο χαρακτηριστικά ενός θύλακα ιδιαίτερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος σε μια περιοχή που ταλαιπωρείται από συνεχή υποβάθμιση και απαξίωση. Η υποστήριξη κατοίκων του 6ου Δημοτικού Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων για τη συνέχιση της λειτουργίας της ως κινηματογράφου είναι ενδεικτική της σχέσης της αίθουσας με την περιοχή».

Το αίτημα υπογράφεται από τους: Βασίλη Βαφέα, σκηνοθέτη, σεναριογράφο και παραγωγό, Νάντια Βαλαβάνη, συγγραφέα και οικονομολόγο, Κάτια Γέρου, ηθοποιό, Γιώργο Κακούρο, Εκπρόσωπο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Κίνησης Κατοίκων 6ου Δημοτικού Διαμερίσματος Δήμου Αθηναίων, Βελισσάριο Κοσσυβάκη, Καλλιτεχνικό Διευθυντή του cine ΑΛΚΥΟΝΙΣ, Κυριάκο Κατζουράκη, εικαστικό και σκηνοθέτη, Avtandil Mikaberidze, Πρόεδρο Γεωργιανού Πολιτιστικού Κέντρου «Ο Καύκασος» και Αντιπροέδρο του Forum Μεταναστών, Μάνια Παπαδημητρίου, ηθοποιό και σκηνοθέτρια, Γιώργο Παπαπέτρου, μέλος Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντίστασης ’67–’74, Παναγιώτη Σασλίδη, Προέδρο του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων ΕΡΜΕΙΑΣ, Βαγγέλη Φάμπα, μουσικό και παραγωγό.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1. Πηγή: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (Δελτίο Τύπου).