Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
More
Ειδήσεις: Χανιά
Το τέμενος Κιουτσούκ Χασάν, λαμπρό δείγμα ισλαμικής τέχνης της Αναγέννησης.

Εργασίες αποκατάστασης στο τέμενος Γιαλί Τζαμισί

Στόχος η προστασία του μνημείου

Την αποκατάσταση του τεμένους Γιαλί Τζαμισί, το οποίο αποτελεί έργο της ισλαμικής τέχνης και βρίσκεται στο κέντρο του παλιού λιμανιού των Χανίων, ανακοίνωσε πρόσφατα ο δήμαρχος της πόλης, Τάσος Βάμβουκας, μιλώντας στους δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια αυτοψίας που πραγματοποίησε σε έργα πλακόστρωσης στον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου, που είναι γνωστό και ως τζαμί του Κιουτσούκ Χασάν.

«Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η εργολαβία για την αποκατάσταση του μνημείου», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βάμβουκας. Όπως εξήγησε, με τα έργα που θα γίνουν, θα προστατευτεί το μνημείο, το οποίο έχει υποστεί φθορές λόγω της υγρασίας αλλά και διαφόρων υλικών που λανθασμένα είχαν τοποθετηθεί σε αυτό.

Στο πλαίσιο της εργολαβίας θα γίνει αντικατάσταση λίθων, θα βελτιωθούν τα επιχρίσματα και θα γίνει μόνωση του κτιρίου για την υγρασία. «Αποκαθιστούμε μια πληγή στην καρδιά της πόλης» σημείωσε ο κ. Βάμβουκας.

Το Γιαλί Τζαμισί χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 17ου αιώνα και χτίστηκε προς τιμήν του πρώτου φρουράρχου των Χανίων, Κιουτσούκ Χασάν. Είναι ένα κυβικό κτίσμα που καλύπτεται από ένα μεγάλο ημισφαιρικό, χωρίς τύμπανο, τρούλο που τον στηρίζουν τέσσερα πέτρινα τόξα. Από τη δυτική και τη βόρεια πλευρά του περιβάλλεται από στοά, η οποία στεγάζεται από έξι μικρούς τρούλους. Το τέμενος Κιουτσούκ (μικρού) Χασάν ή Γιαλί Τζαμισί (τζαμί του γιαλού), όπως επικράτησε να λέγεται, ήταν έργο Αρμένιου αρχιτέκτονα. Ο χώρος χρησιμοποιείται σήμερα για φιλοξενία εκθέσεων και πολιτιστικών δράσεων.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ (Α. Νομικός).