Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
More
Ειδήσεις: Επιστημονική συνάντηση
Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. 1940-1941. Απόκρυψη του Κούρου του Σουνίου κάτω από δάπεδο αίθουσας του Μουσείου (© Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο).

Αρχαιολογία και πολιτική του πολιτισμού στην εποχή της βαρβαρότητας

Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Πολιτική του πολιτισμού στην εποχή της μοντέρνας βαρβαρότητας, δηλαδή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της ναζιστικής κατοχής; Ακούγεται παράδοξο, αλλά αξίζει να διερευνήσουμε ποια ήταν η αρχαιολογική πολιτική των δυνάμεων κατοχής, οι οποίες είχαν ανασκαφική παρουσία στην Ελλάδα και πριν από τον πόλεμο, ποια ήταν τα πολιτισμικά πρότυπα που διαμόρφωσαν βάρβαρες συμπεριφορές στην περίπτωση των γερμανικών στρατευμάτων, αλλά και πώς φανταζόταν μια πολιτική του πολιτισμού η Αντίσταση.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού τιμά την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, οργανώνοντας την επιστημονική συνάντηση «Αρχαιολογία και Πολιτική του Πολιτισμού στην Εποχή της Βαρβαρότητας (1940-44)». Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου: «Πιστεύουμε ότι η γνώση της εποχής εκείνης, που περνάει στις νεότερες γενιές σήμερα, είναι ο προσφορότερος τρόπος για να αποτίσουμε φόρο τιμής στην Αντίσταση και τις θυσίες των Ελλήνων».

Την εναρκτήρια ομιλία της ημερίδας θα πραγματοποιήσει ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Χάγκεν Φλάισερ. Για τα συμπεράσματα της ημερίδας θα μιλήσει η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μυρσίνη Ζορμπά.

Η ημερίδα θα διεξαχθεί την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018, στην Αίθουσα του Βωμού στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (Πατησίων 44) και ώρα 13:00-18:00. Η είσοδος για την ημερίδα είναι ελεύθερη. Τις ώρες της εκδήλωσης, δεν θα είναι προσβάσιμα στο κοινό ο πάνω όροφος του Μουσείου και η περιοδική έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του ωραίου».

Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2132144800.